354,6 hiljada eura štete zbog ekološkog incidenta u Pljevljima
Foto:Facebook

Pomor ribe u Vezišnici i Ćehotini

354,6 hiljada eura štete zbog ekološkog incidenta u Pljevljima

Ukupna šteta koju je Termoelektrana Pljevlja izazvala ispuštanjem otpadnih voda usljed čega je došlo do pomora ribe u rijeci Vezišnici i Ćehotini je 354.650 eura.

To se navodi u izvještaju Komisije za utvrđivanje i naknadu štete koju je formiralo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U izvještaju se navodi da je ukupna šteta po osnovu uginuća ribljeg fonda 289.650 eura.

"Ovome treba dodati i preračunatu indirektnu štetu za naredni period od pet godina koja iznosi 65.000 eura", navodi se u izvještaju koji potpisuju poljoprivredni inspektor Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Mile Čamdžić, vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu, odsijek za Biologiju Danilo Mrdak i predsjednik Sportsko ribolovnog kluba "Lipljen" Vaso Knežević, piše portal Vijesti.

Navodi se da je zbog ispuštanja otpadnih voda uginulo 420 kilograma škobalja vrijednosti 29.400 eura, 2.602,5 kilograma pastrmke vrijednosti 260.250 eura.

U izvještaju piše i da je brojanjem i mjerenjem 6. juna utvrđeno da je zbog ispuštanja otpadnih voda u rijeke uginulo 878,8 kilograma ribe  - 23 mladice ukupne težine 46,3 kg, 1.858 potočnih pastrmki ukupne težine 650,3 kg. 560 lipljena ukupne težina 168,2 kg, 1.450 komada pastrmske mlađi (3-5 cm) približno oko 5 kg, 2.200 komada mlađi lipljena (5-7 cm) približno oko 9 kg.

Piše i da istog dana niko nije ulazio u rijeku i sakupljao uginulu ribu i da  je "iz ovoga jasno da je ovo samo jedan dio koji je nastradao u pomoru".

U izvještaju se navodi da zbog akcidenta štetu trpi i Sportsko ribolovni klub "Lipljen" i "da je vinovnik ovoga pomora dužan da plati ekonomosku štetu" u iznosu od 65.000 eura za naredni petogodišnji period.  

Akcidentna situacija se desila 4. jula, kada je zbog ispuštanja otpadnih voda iz Termoelektrane Pljevlja došlo do uginuća ribe u rijekama Vezišnica i Ćehotina.

Policija je zbog svega podnijela krivičnu prijavu protiv direktora TE Vladimira Šestovića, a prijave su podnijete protiv još tri odgovorne osobe u TE. 

Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.