Indonežanka 26 godina štedjela za odlazak na hadž
Siti Marjani, foto: Screenshot

Prodavala otpad i pijesak

Indonežanka 26 godina štedjela za odlazak na hadž

Zahvaljujući štednji koja je trajala 26 godina Siti Marjani (64) iz Indonezije je napokon ostvarila životni san i otputovala u Meku kako bi obavila hadž, petu temeljnu dužnost svakog muslimana i muslimanke.

Marjani je novac uštedjela od prodaje sakupljenog otpada koji se mogao reciklirati i tek je ove godine prikupila iznos potreban za odlazak u Saudijsku Arabiju.

U razgovoru za Anadoliju Marjani je prije odlaska otkrila da se želja za obavljanjem hadža rodila 1980-ih godina, kada joj je preminuo suprug, a štednju je počela 1993. godine.

Međutim, u to vrijeme nije znala kako će da uštedi novac za obred, budući da je bila samohrana majka četvoro djece koje je morala da hrani.

"Tako sam počela da sakupljam otpad. Nakon obilne kiše, sakupljala sam i pijesak koji sam prodavala", kazala je.

Budući da živi uz rijeku koja protiče kroz glavni grad Džakartu, često je kopala i skupljala pijesak iz korita koji je prodavala kao građevinski materijal.

Dnevno je mogla da sakupi najmanje pet vreća s pijeskom koje je prodavala za 8.000 indonezijskih rupija (0,56 američkih dolara).

Majka četvoro djece ističe da nije odmah prodavala otpad koji je pronašla, već tek nakon godinu, kada bi se nakupila veća količina.

"Kada bih to prodala jednom godišnje skupila bih 1,2 miliona rupija (84 dolara). Uštedjela bih milion, a ostatak potrošila", dodala je Marjani.

Kada su u pitanju svakodnevni životni troškovi, Marjani pomažu njena djeca, koja već žive odvojeno sa svojim supružnicima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.