Na listi novi lijekovi od septembra
Foto: Ilustracija

Ministarstvo zdravlja

Na listi novi lijekovi od septembra

Komisija Ministarstva zdravlja za ocjenu ispunjenosti kriterijuma za stavljanje lijeka na Listu ljekova donijeće odluku o dopuni kojom će se na ovoj listi, od septembra, naći od 40 do 50 novih medikamenata.

U završnoj fazi su pregovori sa predstavnicima oko 20 farmaceutskih kuća koji su ponudili nove ljekove iz svoje palete.

Prema saznanjima Pobjede, na listi će se naći više ljekova iz oblasti oftalmologije, kao i za zarazne bolesti, a prvenstveno za HIV i hepatitis.

“Komisija je pripremila dopune nove liste ljekova i nadamo se da će, poslije dodatnih kontrola i administrativnih obaveza, biti u primjeni od septembra. Cilj nam je da svaka nova lista ljekova nadmaši prethodnu, bude bolja i kvalitetnija i da omogući što veću dostupnost i ljekarima i pacijentima savremenih terapijskih opcija za liječenje svih bolesti”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva.

Objasnili su da se Lista ljekova revidira najmanje dva puta godišnje, a po potrebi i češće.

“Od stupanja na snagu prve revizije Liste ljekova, koja je u primjeni od 1. marta prošle godine, ona je već revidirana dva puta”, dodali su oni.

Na aktuelnoj Listi ljekova je njih 1.178, a taj broj, pojasnili su, “odnosi se na sve farmaceutske oblike i različite koncentracije/jačine lijeka u okviru 554 pojedinačna lijeka”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.