U podjeli imovine žene nisu ravnopravne sa muškarcima: Patrijarhat zgrabio ženu i ne da joj da diše
Ilustracija

Podaci za CG

U podjeli imovine žene nisu ravnopravne sa muškarcima: Patrijarhat zgrabio ženu i ne da joj da diše

U podjeli imovine žene nisu ravnopravne sa muškarcima, jer tradicija i dalje igra glavnu ulogu u podjeli imovine, pokazalo je novo istraživanje o imovinskim pravima Sigurne Ženske Kuće.

Čak 70 posto ispitanih vjeruje da društvo osuđuje žene koje se ne odreknu imovine u korist brata. Struka pak kaže, da je društveni pritisak i dalje jak, te da postoje loši običaji koje smo naslijedili i koje zakon donekle podržava.

Marina Mijović odrekla se očevine u korist brata. Nakon dvadesest godina, stvari posmatra iz drugog ugla.

"Smatrala sam da je to ispravno. Danas ne smatram da sam uradila pravu stvar. Zajednički roditelji, zajednički se dijeli na djecu. Tako mislim", kazala je ona za Novu M.

Da se žene u Crnoj Gori i dalje odriču nasljedstava u korist muških članova porodice pokazalo je istraživanje Sigurne Ženske Kuće. Iako većina građana, njih 82% smatra da porodična imovina treba pripasti muškarcima i ženama podjednako, ipak samo njih 25% smatra da se to dešava u realnosti.

"Imate dvije sestre jedna se odrekla, druga nije jer hoće svoj dio. Ni sestra koja se odrekla ne govori sa njom. Prva je majka koja kaže da ih je obrukala. To se ne smije tako jer se majka i sama odrekla imovine. Tako se to prenosi i tako je taj  patrijarhat zgrabio ženu i ne da joj da diše", rekla je Ljiljana Raičević, direktorica Sigurne Ženske  Kuće.

Struka pak kaže da je društveni pritisak i dalje jak, s tim što mlađe osobe znaju da mu ne podlegnu. Takođe, ukazuju na loše običaje koje smo naslijedili i koje, kako navode, zakon podržava.

"To jest,  zakon ne sadrži formalno norme koje su diskriminatorne, već muškarcima i ženama daje pravo da odluči da li želi da se prihvati nasljeđa ili ne. Naš pravni sistem dozvoljava da se odreknete nasljeđa i da sa tim isključite svoje nasljednike. Kao bi bilo diskriminisarno.. kada bi ovaj propis koji prećutno, skriveno diskrimiše potomke po ženskoj liniji", kaže advokatica Aleksandra Kovačević za Novu M.

Na pitanje da li bi se odrekle imovine u korist brata Podgoričanke za Novu M kažu:

-Da imam brata, vjerovatno bih njemu prepisala, ali pošto smo nas četiri sestre, to će svakako ostati na nama.

-Dala sam bratu, jer imam dosta na ovu drugu stranu.  I danas isto razmišljam.

-Bih vjerovatno, to je tradicija u Crnoj Gori. Možemo, možemo, sve je to od osobe do osobe.

Pitanje za muškarce: Kako biste podijelili imovinu?

-Ja i otac ...on je htio sve meni da prepiše, nisam dozvolio. Pola je moje, pola sestrino.

- Ja bih sve to jednako, svakome da je isto.

 -Podjednako svima , sve po zakonu.

Stvari u praksi izgledaju drugačije. Naime, istraživanje SŽK pokazuje i da njih 70% vjeruje da društvo osuđuje žene koje se ne odreknu imovine u korist brata, dok polovina vjeruje da žene ne ostvaruju pravo na imovinu.

"Mi preporučujemo ženama da je zakon na njihovoj strani, ravnopravne su, ali porodična tradicija od ko zna kada vuče se i danas i jako šteti ženama da se osamostale", kaže Raičević.

To sada misli i Marina, koja nema dilemu da li bi zadržala dio očevine .

"Da zadržala bih...nije bilo veliko, ali zadržala bih", kaže ona.

Da bi doprinijeli mijenjaju običajnog prava, Sigurna ženska kuća izradila je spot koji je  nastao u  okviru projekta “I u rod i u dom- snagom zakona protiv imovinskog i običajnog prava, koji finansira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.