Za NVO opredijeljeno ukupno 4.553.687 eura
ilustracija

Za NVO opredijeljeno ukupno 4.553.687 eura

Za finansiranje i kofinansiranje projekata nevladinih organizacije iz državne kase za ovu godinu opredijeljeno je ukupno 4.553.687 eura, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva javne uprave, uz napomenu da se u Crnoj Gori već dvije godine realizuje novi sistem programiranja i finansijske podrške civilnom sektoru iz budžeta, kojim koordinira upravo taj resor.

Kroz taj novi sitem, kako navode iz resora ministarke Suzane Pribilović, prošle je godine 11 ministarstava pokrenulo oko 30 poziva nevladinim organizacijama za podnošenje prijedloga projekata, a za čiju su realizacuju izdvojena četiri miliona eura. To, kako objašnjavaju iz Ministarstva javne uprave, predstavlja povećanje od čak 17,5 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Kada je riječ o tekućoj godinu, 13 ministarstava raspisalo je 40 javnih konkursa za finansiranje projekata i programa NVO iz oblasti od javnog interesa i zaštite osoba sa invaliditetom. Za tu namjenu opredijeljeno je 3.642.948 eura.

"Ministarstvo javne uprave je prvi put u 2018.  objavilo Javni konkurs za raspodjelu sredstava za kofinansiranje projekata i programa NVO podržanih iz fondova Evropske unije. Putem ovog konkursa, za kofinansiranje 48 projekata raspodijeljeno je 852.273 eura. U toku je i realizacija drugog javnog konkursa za 2019. godinu, a ukupan iznos opredijeljenih sredstava iznosi 910.737 eura.Do sada je kofinansirano 17 EU projekata u iznosu 326.216 eura, dok je za raspodjelu raspoloživo još 584.522 eura. Poziv je otvoren do 1. decembra 2019. godine. Dakle, kofinansiranje EU projekata koje realizuju nevladine organizacije u Crnoj Gori dodatno potvrđuje posvećenost Ministarstva javne uprave i Vlade jačanju otvorenog partnerstva sa nevladinim organizacijama s ciljem zaštite interesa građana", saopštila je Pobjedi generalna direktorka za dobru javnu upravu i djelovanje NVO u Ministarstvu javne uprave Marija Hajduković.

Ona napominje i kako su nevladine organizacije za Vladu Crne Gore važan partner u njenim reformskim aktivnostima, a čiji je krajnji cilj integracija u zajednicu najrazvijenijih evropskih porodica. Ističe i kako su u prethodnom periodu posvećeno radili na kreiranju institucionalnog, normativnog i strateškog okvira za djelovanje nevladinih organizacija u našoj zemlji.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.