Ljekari pronašli način da odlože menopauzu i do 20 godina
ilustracija

Ljekari pronašli način da odlože menopauzu i do 20 godina

Eksperti za vantjelesnu oplodnju predstavili su pacijentkinjama u Velikoj Britaniji novu medicinsku intervenciju kojom bi se menopauza mogla odložiti i do 20 godina.

Od nove operacije mogle bi da imaju koristi hiljade žena koje imaju zdravstvene probleme poput bolesti srca i osteoporoze, koje donosi menopauza, piše britanski list Gardijan.

Međutim, stručnjaci vjeruju da bi ista intervencija mogla da promijeni nabolje živote miliona žena tako što bi odložila pojavu simptoma menopauze koji se kreću od neraspoloženja, anksioznosti, teškoća sa snom i valunga do noćnog znojenja i smanjene seksualne želje.

Medicinska procedura, koja košta između 7.600 i 12.000 eura, dostupna je ženama do 40. godine u birmingemskom „Profamu“, na čijem čelu je Sajmon Fišel, britanski stručnjak za vantjelesnu oplodnju.

„Ovo ima potencijal da bude od ogromnog značaja za svaku ženu koja želi da odloži menopauzu iz bilo kog razloga, ali i one žene koje su morale da primaju hormonsku terapiju“, objasnio je dr Fišel.

Do sada se devet žena podvrlo proceduri uklanjanja i zamrzavanja tkiva jajnika sa mogućnošću odlaganja menopauze tokom kasnijeg doba.

Laparoskopski, to jest kroz veoma mali rez, doktori uzimaju djelić tkiva jajnika koje se potom zamrzava. Kada žena počne da ulazi u menopauzu, za nekoliko decenija na primjer, zamrznuto tkivo vraća se u tijelo.

Da bi se povratio nivo hormona bira se mjesto gdje je protok krvi dobar, poput potpazušja. Pod uslovom da tkivo „preživi“ proces, trebalo bi da vrati nivo hormona i zaustavi menopauzu.

Sličan postupak koristi se kod pacijentkinja koje očekuje agresivna terapija protiv raka, a potrebno je očuvati plodnost, to jest mogućnost da ona kasnije dobije djecu.

Britanski naučnici tvrde da od momenta uzimanja tkiva i njegovog vraćanja zavisi period odlaganja menopauze.

Dvadesetpetogodišnjakinje mogu računati na 20 godina odlaganja, dok će kod 40-godišnjakinja taj period biti oko pet godina.

Gardijan/Rts

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.