Povodom Kurban bajrama neradna tri dana
ilustracija

Za zaposlene islamske vjeroispovijesti

Povodom Kurban bajrama neradna tri dana

Povodom predstojećeg vjerskog praznika Kurbanskog bajrama, za zaposlene islamske vjeroispovijesti neradna su tri dana.

"Na osnovu Zakona o svetkovanju vjerskih praznika ("Službeni list Republike Crne Gore”, br. 56/93, 27/94 i Službeni list Crne Gore", br. 73/10), zaposleni islamske vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeno odsustvo, radi svetkovanja vjerskog praznika Kurbanskg bajrama (tri dana) i to: nedjelja 11. avgust, ponedjeljak 12. avgust i utorak 13. avgust.", saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Kako se dodaje, državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posljedice po građane ili državu. 

Kurban-bajram je blagdan prinošenja žrtve, ili Hadžijski-bajram, vrijeme obavljanja hadža. To je najznačajniji islamski praznik, veliki mubarek dani, dani velikog dobra.

Prema tradiciji, nakon klanjanja bajram-namaza pristupa se žrtvovanju kurbana, a kurbansko meso se dijeli onima koji su u potrebi, komšijama, familiji.

Kurban-bajram, koji ove godine počinje u nedelju 11. avgusta, traje četiri dana, a to je vrijeme koje muslimani provode u krugu porodice, dočekuju i obilaze familiju, prijatelje, komšije...

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.