Da li je opravdano novčano kažnjavanje poslanika za nedolaske na sjednice?
ilustracija

Da li je opravdano novčano kažnjavanje poslanika za nedolaske na sjednice?

Umanjivanje zarada poslanicima zbog nedolaska na sjednice Parlamenta, pozdravljaju u vladajućoj koaliciji.

 Prema izmjenama poslovnika koje je nedovno usvojio Parlament predviđeno je da se poslaniku koji neopravdano odsustvuje sa jedne sjednice umanjuje mjesečna zarada 30 odsto, sa dvije ili više Sjednica u toku mjeseca 50 a duže od tog roka 60 odsto zarade.

„Ako nas je narod birao treba da služimo za primjer građanima onda je nelogično da neko prima punu platu, a da ne opravda izostanak sa Sjednice odbora ili Skupštine. Ko god želi da bude u bojkotu, ko god je iskren u tome njega ne sprječavaju novčane kazne ni izmjene Poslovnika već mu pomažu u konsekventnosti koju do sada nije imao“,poručuje Adrijan Vuksanović u razgovoru za Novu M.

Da je novčano kažnjavanje poslanika opravdano, smatra i politički analitičar Ranko Đonović jer su građani dali legitimitet poslanicima da ih zastupaju u Parlamentu.

„Vjerujem da su sa tim saglasni svi građani, moramo znati šta su stavovi svih poslaničkih grupa i poslanika i to na korektan i kulturan način, pa tek onda da se opredjeljujemo na izborima ko je za koga“, kazao je on za Novu M.

Pojedini opozicioni poslanici bojkotuju rad Parlamenta gotovo tri godine, podsjeća Nova M. Parlament je nedavno usvojio i etički kodeks kojim se za nepoštovanje mogu izreći mjere - opomena i javna opomena. On bi, kako smatraju sagovornici te televizije, trebalo da doprinese da atmosfera u Skupštini bude na nivou koji taj visoki dom i zaslužuje.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.