Afrička kuga svinja se širi Evropom, postoji rizik od pojave bolesti i u Crnoj Gori
ilustracija

Prijetnja sektoru svinjarstva

Afrička kuga svinja se širi Evropom, postoji rizik od pojave bolesti i u Crnoj Gori

Afrička kuga svinja nikada nije zabilježena na teritoriji Crne Gore. Ipak Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove upozorila je da rizik za pojavu bolesti postoji i da pozvala na poštovanje preporuke za sprječavanje istog.

Uprava je istakla da je potrebno ispoštovati sve preporuke koje ova institucija daje u kontinuitetu od novembra prošle godine, u cilju spriječavanja pojave bolesti koja se širi evropskim kontinentom.

Afrička kuga svinja nikada nije zabilježena na teritoriji Crne Gore. Prvi put pojavila u Еvrоpi 1960. godine u Španiji, Portugaliji i Sardiniji, da bi se nakon pojave bolesti u Gruziji 2007.godine bolest pojavila i na području Ruske Federacije. Od tada se bolest širi i trenutno je u Evropi afrička kuga svinja zabijležena u Litvaniji, Letoniji, Polјskoj, Rusiji, Ukrajini, Slovačkoj, Rumuniji, Mađarskoj, Belgiji i Bugarskoj, ali i na azijskom kontinentu (Kina, Vijetnam, Kambodža) i Africi, saopšteno je iz Uprave.

Uprava od oktobra prošle godine, od trenutka kada se bolest približila zemljama regiona, sprovodi aktivnosti koje su usmjerene na prevenciju, odnosno mjere za spriječavanje pojave ove bolesti, kao i pojačani nadzor domaćih i divljih svinja i rigoroznu kontrolu na graničnim inspekcijskm mjestima uvoza svinja i proizvoda dobijenih od svinja.

"Uzimajući u obzir širenje ove bolesti evropskim kontinentom, naročito pojavu bolesti u Mađarskoj, Rumuniji, sada i Bugarskoj, način prenošenja i širenja, nepostojanje vacine, kao ni efikasne terapije protiv ove bolesti, afrička kuga svinja predstavlja prijetnju sektoru svinjarstva i populaciji divljih svinja.Jedina efikasna mjera za spriječavanje unošenja virusa ove bolesti je visok nivo biosigurnosnih mjera na farmama, klanicama i u lovištima kao i kontrola na graničnim inspekcijskim mjestima.", istakli su iz Uprave.

Sa ciljem informisanja i edukacije držaoca svinja i svih subjekata koji treba da sprovode preporuke, Uprava je u proteklih godinu dana održala niz radionica i obuka za veterinare, lovce i držaoce svinja.

Izrađene su i brošure i informativni material koji je dostribuiran na sve relevantne adrese. Sa pojačanom kampanjom informisanja i komunikacije sa navedenim ciljnim grupama nastaviće se i u narednom periodu a sve detaljne savjete možete pronaći NA OVOM LINKU.

Bolest opasna samo za svinje

Afrička kuga svinja je, kako je pojašnjeno, kontagiozna, virusna, zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestuje u vidu hemoragične groznice, a smrtnost može dostići i 100%.

Važno je istaći da bolest nije opasna za ljude i druge životinje te da obolijevaju isključivo domaće i divlje svinje, svih kategorija. 

Divlje svinje su i glavni izvor zaraze za domaće svinje.

"Bolest se širi na najrazličitije načine, a to su: kontakt zaraženih i zdravih svinja, ishrana svinja pomijama u kojima ima kontamiranih ostataka hrane, kontaminirana hrana i voda, inficirani krpelji, odjeća i obuća, kontaminirani predmeti i oprema, prevozna sredstva, stajnjak, leševi uginulih i zaklanih životinja, glodari i insekti. Krpelјi predstavljaju rezervoar bolesti!", pojasnili su iz Uprave.

Ova bolest se ne liječi niti postoji vakcina protiv ove bolesti a jedini način borbe je usmrćivanje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.