Uprkos američkim sankcijama Huawei i dalje drugi najveći proizvođač telefona
Foto: Ilustracija

Uprkos američkim sankcijama Huawei i dalje drugi najveći proizvođač telefona

Kineska kompanija uspjela je da poveća prodaju telefona bez obzira na to što je globalno tržište u opadanju, ali i uprkos višemjesečnim američkim sankcijama.

Huavej je zadržao drugu poziciju, odmah nakon Samsung-a, dok se na trećem mjestu i dalje nalazi Apple. Četvrto i peto mjesto pripadaju Xiaomi-ju i Oppo-u.

Prema istraživanju koje je sprovela analitičarska kuća Strategy Analitics, globalna prodaja telefona je u periodu od aprila do juna opala za 2,6 odsto - 341 milion prodatih telefona.

U tom periodu Samsung je povećao udeo na tržištu na 22 procenta, pri čemu je najveći doprinos tom rastu ostvaren u srednjem segmentu. Huavej je uspeo da zadrži 17 odsto tržišta, a Apple 11 odsto, prenosi PC Press.

Interesantno je da je na godišnjem nivou, Huavej uspio da podigne svoj udio na tržištu za čak osam odsto, uprkos tome što je poslednjih mjeseci pod oštrim američkim sankcijama. Tome je doprinio ogroman rast prodaje u Kini, dok je u Evropi i ostatku svijeta prodaja u blagom padu.

Objašnjenje za to je što u ovom kvartalu Huavej nije u potpunosti osjetio efekte sankcija, pa se to nije previše odrazilo na njihovu prodaju, ali će vjerovatno u narednom periodu to da se promijeni.

Iz iste kompanije stiže i procjena da je Apple u ovom kvartalu iskusio pad prodaje iPhone-a od osam procenata. 

Napomenuto je i da je ova kompanija nakon prilagođavanja cijena uspjela je da stabilizuje svoje pozicije u Kini, kao i na drugim tržištima (prvenstveno u Indiji) gdje je previsoka cijena predstavljala najveću prepreku za kupovinu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.