Francuski krompir,  savršeno lagano ljetnje jelo
Foto: Ilustracija

Francuski krompir, savršeno lagano ljetnje jelo

Zapečeni krompir sa sirom i pečurkama je savršeno lagano ljetnje jelo!

Sastojci:

- kilogram krompira, očišćen

- pola kilograma pečuraka, očišćenih i isječenih na listiće

- 50g putera

- 150g tvrdog sira (kačkavalj)

- 200ml mlijeka

- so i biber

- dva cijela jaja

- 40g parmezana

- začini po ukusu (origano, bosiljak)

Skuvajte očišćen krompir, ocijedite ga i isjeckajte na listiće. Vatrostalnu posudu prvo namažite s puterom (oko 20g) a ostatak putera stavite da se otopi.

Ređajte red krompira, pa listiće pečuraka, pa pospite kačkavalj. Svaki sloj malo posolite, pobiberite i dodajte začina ako volite.

Tako ređajte dok vam ne nestane sastojaka, da krompir bude poslednji sloj. Sačuvajte malo kačkavalja (oko 50g) za posipanje odozgo.

Sada u otopljeni puter sipajte mlijeko i jaja i sve dobro izmutite. Prelijte preko krompira, pa pospite sa preostalim kačkavaljen i parmezanom.

Stavite da se peče na 200 stepeni oko pola sata do 45 minuta. Mlijeko će se upiti u krompiriće, a gornji sloj treba da dobije zlatkastu boju.

Malo ostavite da se ohladi pa služite.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.