Vukčević: Država da krene da ispunjava zakonske obaveze
Foto: Ilustracija

Vukčević: Država da krene da ispunjava zakonske obaveze

Pred Crnom Gorom su na putu ka Evropskoj uniji (EU) zahtjevniji izazovi nego što je to bilo u početnim fazama pregovora i država sada mora da krene da ispunjava zakonske obaveze, ocijenila je programska asistentkinja u Građanskoj alijansi Aleksandra Vukčević.

Ona je podsjetila da je za sedam godina Crna Gora došla do otprilike polovine procesa, jer još nijesu izvršena mjerila za zatvaranje pregovora, dok je u tom periodu Hrvatska završila kompletan proces integracije.

Vukčević je ocijenila da Crna Gora stoji pred zahtjevnijim izazovima nego što je to bilo u početnim fazama pregovora.

“Država sada mora da krene da konkretno ispunjava zakonske obaveze koje je u toku prethodnih godina pokušala da uvrstimo u zakonodavstvo, kako bi bilo u skladu sa evropskim”, rekla je Vukčević agenciji MINA.

Kako se integracioni proces ne bi sveo na uklanjanje obaveza zadatih akcionim planovima, ona je ocijenila da je neophodno informisati i zainteresovati javnost da oni budu ti koji će inicirati dijaloge i predlagati rješenja, a u vezi su sa pristupnim pregovorima sa EU.

Vukčević je istakla da je oblastima kao što su kontrola granice, vize, vanjske migracije, azil, policijska saradnja, borba protiv organizovanog kriminala i terorizma, saradnja u borbi protiv droga, carinska saradnja i pravosudna saradnja u krivičnim i građanskim stvarima, značajna spremnost države da odgovori na izazove koji joj stoje na putu pristupanja EU.

I pored postignutog napretka, prema njenim riječima, ostaju izazovi sa kojima se Crna Gora mora suočiti kako bi ispunila preporuke Evropske komisije (EK).

“To se naročito odnosi na usvajanje standardnih operativnih procedura za vođenje finansijskih istraga u slučajevima organizovanog kriminala, terorizma, pranja novca i ozbiljnih slučajeva korupcije, kao i na preduzimanju mjera da se te istrage pokreću zajedno sa krivičnim istragama”, precizirala je Vukčević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.