Leteći čovjek uspješno preletio Lamanš (VIDEO)
Foto: EPA/EFE

Leteći čovjek uspješno preletio Lamanš (VIDEO)

Francuz Franki Zapata, koji je napravom "flajing bord" (flying board) poletio iz mjesta Sangat na sjeveru Francuske, uspio je za malo više od 20 minuta da, u drugom pokušaju, preleti Lamanš.

Zapata je, posle kraćeg slijetanja na jedan brod kako bi svoj izum dodatno snabdio kerozinom, stigao do engleske obale Sent Margaret. Preletio je oko 35 kilometara, a letio je 15 do 20 metara iznad vode.

"Sve je dobro prošlo. I pored toga što je bilo komplikovano zbog kratkog slijetanja, vidio sam Englesku kojoj se približavam i nisam mislio na noge koje su me boljele", rekao je Zapata po slijetanju i dodao da je letio brzinom do 160 do 170 kilometara na sat.

Zapata (40), nekada svjetski šampion na vodenom skuteru, u prvom pokušaju je pao u more pošto je trebalo da se spusti na brod i rezervoar svoje letjelice napuni gorivom nakon 20 kilometara leta.

Za taj pokušaj je morao da napravi novu, prilagođenu verziju flajborda. Tu napravu prodaje njegova kompanija za vodene sportove. Puni se kerozinom iz ranca koji se nosi na leđima, a stopala su pričvršćena na letjelicu.

Zapata je 14. jula tokom parade povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje "flajbordom" preletio nekoliko desetina metara iznad Jelisejskih polja u Parizu i zadivio okupljene gledaoce.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.