Foto: Rojters

24 godine od "Oluje"

"Dan žalosti" ili "Dan pobjede"

Hrvatska vojska je 4. avgusta 1995. godine na području tadašnje Republike Srpske Krajine počela operaciju "Oluja", u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2.000 Srba, a protjerano više od 220.000, prenosi RTS.

Centralna manifestacija povodom obilježavanja godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" 1995. biće održana večeras u 19 sati kod manastira Krušedol na Fruškoj Gori. Parastos svim žrtvama služiće patrijarh srpski Irinej.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je sve Srbe, posebno Krajišnike, da u nedjelju dođu kod manastira Krušedol na obilježavanje godišnjice "Oluje", za koju je rekao da je najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata.

U akciji "Oluja", koja je trajala četiri dana, prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, poginuo je ili nestao 1.861 Srbin.

U Hrvatskoj se 5. avgust slavi kao "Dan pobjede i domovinske zahvalnosti", dok je u Srbiji i Republici Srpskoj 4. avgust, kada je 1995. počela akcija "Oluja", dan žalosti.

HRT prenosi da je na današnji dan prije 24 godine počela završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata "Oluja" u kojoj su nakon "četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu".

Godišnjica Oluje biće proslavljena u Kninu. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.