Za 11 mjeseci osam prijavljenih slučajeva silovanja
Foto: Ilustracija

U 2018.

Za 11 mjeseci osam prijavljenih slučajeva silovanja

U Crnoj Gori za 11 mjeseci prošle godine zabilježeno je osam prijavljenih slučajeva silovanja.

Prosječna kazna za to krivično djelo u Crnoj Gori je od dvije do deset godina, dok je maksimalna po prvi put izrečena prije nekoliko mjeseci majci i njenom nevjenčanom suprugu zbog podvođenja i silovanja dvanaestogodišnjakinje.

D. K. osuđen je prvostepenom presudom na 17 godina zatvora zbog podvođenja i silovanja dvanaestogodišnje pastorke, dok je njegova nevjenčana supruga i majka djevojčice, R. M. zbog podvođenja i pomaganja silovanja osuđena na 15 godina zatvora.

Advokat Milorad J. Smolović kazao je za Pobjedu da se silovanje može definisati kao zločin za koji je najlakše optužiti, najteže dokazati, od koga se teško odbraniti, a takođe je i zločin koji je najteže presuditi.

On ističe da su najteže posljedice silovanja one koje trpe žrtve, odnosno njihove psihičke traume.

Smolović, koji je bio dugogodišnji sudija za istragu, kazao je da je u svom dugogodišnjem iskustvu imao slučajeva da žrtva odustane od krivičnog gonjenja, a nerijetka pojava je da se sklopi brak sa počiniocem i time praktično porekne izvršenje djela.

„Sa pravom se može reći da se problemu seksualnog nasilja pristupalo sa devizom „to je nešto što se događa drugima“, iako je on možda najkompleksniji problem društvene zajednice koji je prepušten jedino zakonu koji u ime psihičkog i fizičkog integriteta žene-žrtve, izriče sankciju“, smatra on.

Iz Apelacionog suda Pobjedi je saopšteno da je ta sudska instanca u posljednje tri godine potvrdila tri presude za krivično djelo silovanje i dvije za pokušaj silovanja.

Izrečene su kazne od tri do devet godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.