U prvih šest mjeseci 120 osuđenika izvršilo kaznu rada u javnom interesu
Foto: Ilustracija

Ministarstvo pravde

U prvih šest mjeseci 120 osuđenika izvršilo kaznu rada u javnom interesu

U prvih šest mjeseci 120 osuđenika izvršilo je kaznu rada u javnom interesu, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Ovaj alternativni vid krivične sankcije, koji je počeo da se primjenjuje prije pet godina donošenjem Zakona o izvršenju javne osude i kazne rada u javnom interesu, uz prosječne troškove za jedan dan koj i osuđeno lice provede u zatvoru, kao i vrijednosti radova koji su obavljeni kroz ovu kaznu, donio je veliku uštedu državnom budžetu, kazali su iz Ministarstva za Pobjedu.

Izricanjem alternativnih krivičnih sankcija proporcionalno se smanjuje izricanje zatvorskih kazni, što je samim tim rasteretilo zatvore u smislu prostornih kapaciteta.

Ove kazne izvršavaju se na teritoriji cijele države po mjestu prebivališta. Poslodavac omogućava uslove rada i neposredno nadgleda rad osuđenog, dok povjerenik Ministarstva pravde vrši nadzor nad osuđenim licem i o svemu važnom obavještava nadležni sud.

Važno je istaći da je kazna rada u javnom interesu dobrovoljna, a u praksi se dešavalo da osuđenici ne pristaju na takvu vrstu kazne ili da su nedostupni službenicima Direkcije za uslovnu slobodu, zbog čega time biraju da kaznu služe u ZIKS-u.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde Vikend novinama, oni imaju saradnju sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom javne uprave.

“Takođe i da Crvenim krstom Crne Gore, Državnim arhivom, Regionalnim parkom “Piva”, Regionalnim vodovodom “Crnogorsko primorje”, Javnim preduzećem Nacionalni parkovi Crne Gore, Lovačkim savezom Crne Gore, tri nevladine organizacije i sa svim opštinama u Crnoj Gori”, ističu iz tog resora.

Potpisivanjem sporazuma sa navedenim pravnim licima i opštinama stvoreni su uslovi da se ova alternativna krivična sankcija izvršava u svim vaspitnoobrazovnim, zdravstvenim ustanovama, ali i u preduzećima čiji je osnivač opština, kao i u nevladinim organzacijama.

Kada su u pitanju nevladine organizacije, njihova djelatnost vezana je za humanitarne, ekološke i druge slične aktivnosti.

“Poslovi koje osuđena lica obavljaju su pomoćni i zavise od nekih znanja i sposobnosti samih osuđenih lica (npr. ako poznaju zanate mogu biti i zanatski molerski, keramičarski) i potrebama pravnog lica kod kojeg se izvršava kazna”, pojasnili su iz Ministarstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.