Prvu cigaretu učenici zapale sa 12 godina
Ilustracija

Izvještaju Instituta za javno zdravlje

Prvu cigaretu učenici zapale sa 12 godina

Prvu cigaretu crnogorski osnovci i srednjoškolci najčešće zapale u uzrastu od 12 i 13 godina, a svaki peti učenik sa duvanskim proizvodima eksperimentiše sa sedam ili manje godina – pokazalo je globalno istraživanje o pušenju mladih za prošlu godinu, a koje se odnosi na Crnu Goru.

U istraživanju koje je rađeno na uzorku od 4.216 učenika osmog i devetog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole, iz 184 odjeljenja u 50 škola širom naše zemlje, navodi se i da 9,4 odsto učenika dnevno ispuši čak više od 20 cigareta, dok svaki peti za cigarete mjesečno izdvaja od 30 do 45 eura.

"Korisnika duvanskih proizvoda je 9,9 odsto učenika, od čega 11,6 procenta dječaka i 8,1 odsto djevojčica. Cigarete puši njih šest odsto (6,7 odsto dječaka i 5,3 odsto djevojčica), dok 2,2 odsto koristi bezdimni duvan",piše u izvještaju koji je objavljen na sajtu Instituta za javno zdravlje.

Nešto više od četvrtine učenika – pušača (26,3 odsto), kako se dodaje, tokom dana puši između dvije i pet cigareta.

"Slijede oni koji puše jednu cigaretu dnevno (20,1 odsto). Zatim oni čija je dnevna doza šest do 10 cigareta dnevno (13,5 odsto), iza njih su oni sa više od 20 cigareta (9,4 odsto).

Najmanje učenika – pušača (šest odsto) puši između 11 i 20 cigareta dnevno", piše u izvještaju.

Gotovo dvije trećine učenika koji koriste duvanske proizvode kupuje ih u prodavnicama ili na kiosku i pri tome, 79,2 odsto njih izvještava da nijesu nikada imali problema prilikom kupovine zbog svoje starosti.

"Nešto više od polovine učenika (55,3 odsto) su naveli da su vidjeli neku antiduvansku reklamu u medijima. Istovremeno, gotovo polovina (47,7 procenta) su primijetili promociju duvanskih proizvoda na mjestima na kojima se prodaju. Jedan od devet učenika je naveo da posjeduje neki predmet sa oznakom duvanskog brenda", piše u izvještaju.

Kako se dodaje, samo 60,3 odsto učenika smatra da je pušenje drugih škodljivo po njihovo zdravlje.

Svjetska zdravstvena organizacija, Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Kanadsko udruženje javnog zdravlja (CPHA) 1998. godine su počeli razvijanje Globalnog sistema istraživanja (GTSS) i Globalnog istraživanja pušenja kod mladih (GYTS) koje se odnosilo na učenike uzrasta između 13 i 15 godina. Crna Gora se pridružila GYTS istraživanju 2003, a učestvovala je u istraživanjima 2004, 2008, 2014. i 2018. godine.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.