Sakupljeno više od 3000 potpisa za Sinjajevinu, potpisao i Amfilohije
Foto: Facebook

Sakupljeno više od 3000 potpisa za Sinjajevinu, potpisao i Amfilohije

Građanska inicijativa "Sačuvajmo Sinjajevinu" sakupila je više od 3000 potpisa za peticiju kojom od Vlade traži da tu planinu proglasi zaštićenim područjem i odustane od namjere da na njoj napravi vojni poligon.

Pošto su sakupili 3000 potpisa građana, to znači da Vlada mora razmatrati tu peticiju, koja je Građanska inicijativa "Sačuvajmo Sinjajevinu" na zvaničnoj platformi Vlade Crne Gore E-peticije pokrenula 6. juna.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da se na Sinjajevini ne smije uspostaviti vojni poligon jer bi to, smatra on, zatrovalo i uništilo tu svetu planinu. On je u četvrtak na Saboru kod Crkve Ružice na Sinjajevini potpisao peticiju kojom se traži da Sinjajevina bude proglašena za park prirode i da se odustane od uspostavljanja vojnog poligona na njoj.

"Bjelopavlići su nekada branili Sinjajevinu od Turaka, i u toj borbi poginulo je njih 53, a danas je Sinjajevina opet napadnuta. Kažu neki to se Amfilohije bavi politikom, ako je briga o narodu svom politika, briga i njegovom dostojanstvu i časti politika, onda ja ne mogu ići nekim drugim putem kojim nije išao Sveti Petar Cetinjski i Petar Drugi Lovćenski Tajnovidac," rekao je Amfilohije,prenosi Mina.

On, kako je rekao, ne nosi sablju kao Sveti Petar Cetinjski na Martinićima i Krusima, "ali imam sablju riječi koju mi je Bog dao i kojom branim svoje ljudsko dostojanstvo i svetih mojih prethodnika, mitropolita crnogorskih i cetinjskih".

On je poručio da mu je bitno da mu ne zamjere "mučenici stradali za odbranu Sinjajevine".

"Da mi ne zamjeri Kralj Nikola, a što će danas neki da zamjere to je njihov problem. Ovdje na Sinjajevini je nekada bila borba protiv Turaka, okupatora, oslobodio je Kralj Nikola, koji je sa Kraljem Petrom oslobodio i Kosovo i Metohiju", poručio je Amfilohije.

On je rekao da je Sinjajevina sveta planina. On se nada da će vlast shvatiti da to nije, kako je rekao, čast i dostojanstvo Crne Gore.

Iz nevladine organizacije "Sačuvajmo Sinjajevinu" su ponovili da vojnom poligonu nije mjesto na Sinjajevini, planini stočara i ljubitelja prirode.

Građani su se više puta okupljali na Sinjajevini, protestujući zbog namjere Ministarstva odbrane da, kako tvrde, militarizuje Sinjajevinu i pretvori je u vojni poligon.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.