Otopilo se preko 50 posto leda na Grenlandu

Otopilo se preko 50 posto leda na Grenlandu

Toplotni talas koji je prije nedjelju dana oborio rekorde visokih temperatura u pet evropskih zemalja sada je nad Grenlandom i ubrzava topljenje ostrvske ledene ploče uzrokujući velike gubitke leda na Arktiku.

Najveće ostrvo na svijetu Grenland je poluautonomna danska teritorija, između Atlantskog i Arktičkog okeana, a 82 odsto njegove površine je prekriveno ledom.

Područje ledene ploče Grenlanda koje pokazuje znake topljenja svakodnevno raste i dostiglo je rekordnih 56,5 odsto za ovu godinu u srijedu, saopšteno je iz Danskog meteorološkog zavoda.

Do topljenja je došlo zbog dolaska istog onog toplog vazduha iz Sjeverne Afrike i Španije koji je "rastopio“ evropske gradove prošle nedjelje, postavljajući državne rekorde za temperature u Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Holandiji i Velikoj Britaniji.

Iako će temperature na Grenlandu pasti do kraja ove nedjelje, topljenje vjerovatno neće uskoro da prestane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.