Bijelo Polje: Besplatno vjenčanje u toku radnog vremena
Opština BP, foto:Kodex

Opština planira da ukine ili smanji oko 40 dosadašnjih taksi

Bijelo Polje: Besplatno vjenčanje u toku radnog vremena

Nacrtom Odluke o lokalnim administrativnim taksama, koju je lokalna uprava na prijedlog predsjednika Opštine Petra Smolovića poslala na javnu raspravu predviđeno je smanjenje ili ukidanje još oko 40 dosadašnjih taksi.

Mladi bračni parovi, koji odluče da svoj brak zaključe u prostorijama Opštine tokom radnog vremena ubuduće neće plaćati taksu. To je samo jedna od novina predviđena pomenutim Nacrtom.

‘’Smatrali smo da je bilo neophodno razmotriti mogućnost ukidanja pojedinih administrativnih taksi, kao i smanjenja njihovog broja objedinjavanjem, uz napomenu da se predloženom odlukom ne predviđa povećanje administrativnih taksi ni po jednom osnovu. Isključivo se radi o ukidanju i smanjivanju administrativnih taksi", rekao je Smolović obrazlažući svoj prijedlog.

Prvi čovjek Opštine Bijelo Polje naglašava da moderna lokalna uprava mora da ide u susret građanima i privredi.

"Sve ono što želimo ovim izmjenama, je da olakšamo građanima i privredi, a posebno smo zainteresovani da pomognemo preduzetnike i poljoprivredne proizvođače, bez obzira na negativne efekte koji će se odnositi na budžet Opštine”, kazao je Smolović.

Iz Sekretarijata za finansije Opštine Bijelo Polje su pojasnili da se najvažnije smanjenje administrativnih taksi odnosi na oblasti – urbanizma, komunalnih djelatnosti, saobraćaja, preduzetništva, poljoprivrede i opšte uprave.

Većina taksi koje se odnose na poljoprivredu je ukinuto, kod preduzetništva je došlo do ukidanja određenih taksi, a najznačajnije smanjenje se odnosi na dobijanje rješenja za obavljanje djelatnosti koje će sada biti 20 eura, umjesto dosadašnjih 70 eura, koliko je iznosila taksa po važećoj odluci. Iz oblasti opšte uprave novina je da će u toku radnog vremena vjenčanje biti besplatno u službenim prostorijama, dok će takse za sklapanje braka van radnog vremena i van prostorija biti umanjene sa 150 eura na 60 eura, objavio je opštinski sajt.

I ovom Odlukom lokalna uprava pokazuje da pored stvaranja povoljnog privrednog ambijenta, želi da svaki administrativni postupak učini jeftinijim i jednostavnijim za svoje građane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.