Orav: Za EU važno da niko ne dovodi u pitanje rezultate izbora naredne godine
Aivo Orav

Za državu važno da ima više dijaloga između političara

Orav: Za EU važno da niko ne dovodi u pitanje rezultate izbora naredne godine

Odlukama u parlamentu otvoren je put za sve strane da učestvuju u radu Odbora za izbornu reformu i drugu legislativu tako da izbori 2020. budu spremljeni što je moguće bolje. Za Evopsku uniju posebno je važno da rezultate tih izbora niko ne ospori, ocijenio je šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.

On smatra da bi bilo najbolje da se odluke u Odboru donesu konsenzusom, jer bi onda bilo teže osporavati odluke i mogla bi se kreirati znatno bolja atmosfera za izbore.

"Pratio sam debatu u parlamentu, manje je bila o suštini, a mnogo više o tome ko je sa kim. Siguran sam da će se to nastaviti neko vrijeme, a pravi posao bi trebalo da počne u septembru", kazao je Orav za Vijesti.

Odluka donesena u parlamentu je, kako je rekao, bila veoma važna iz ugla Evropske unije i veoma cijenjena, "jer otvara put za sve strane da učestvuju u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona, tako da izbori 2020. budu spremljeni što savršenije je moguće".

"Za nas je ekstremno važno da niko ne dovodi u pitanje rezultate izbora naredne godine. Postoji dobar potencijal i dobar instrument u rukama svih političara u državi da izbori budu savršeni", rekao je Orav.

Na pitanje šta će se desiti sa reformom i na kraju i izborima ako se ostatak opozicije ne pridruži Odboru, Orav kaže:

"Mislim da je jako bitno za državu da ima više dijaloga između političara. U mojoj državi političari iz različitih partija daju veoma snažne izjave jedni o drugima ispred kamera, ali onda izađu i piju pivo i kafu zajedno i sve po starom".

Dijalog je, kaže, potreban,i ne samo između vlasti i opozicije, već i unutar same opozicije.

"Želim da vas podsjetim da se komesar Han sreo sa opozicijom i da je tada jedan opozicioni lider rekao da bi svi opozicioni lideri voljeli da se sretnu sa njim u Briselu. Komesar je bio začuđen i pitao zašto moraju svi, a ne samo jedan. Mislim da je to pitanje o kome treba i dalje pričati u Cmoj Gori", kazao je Orav.

Govoreći o tom ima li vremena da se spreme fer izbori, Orav kaže da je dobra praksa da zakonska rješenja budu spremna šest mjeseci prije izbora.

"U tom smislu ima dovoljno vremena. U avgustu su odmori, u septembru će trebati malo vremena da se počne sa svim. Sve partije u Odboru moraju puno da rade, nije sve u jakim izjavama, već treba naći kompromise. Kako se kretati naprijed,kako garantovati da izbore svi poštuju. Vremena ima ako ima političke volje kod svih činilaca", rekao je on.

Vijesti

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.