Prihodi budžeta veći za 73,5 miliona eura
Katnić

Aktivnosti Vlade protiv sive ekonomije daju rezultate

Prihodi budžeta veći za 73,5 miliona eura

Prihodi budžeta u periodu od januara do jula naplaćeni su u iznosu od 997,9 miliona eura što je u odnosu na isti period prethodne godine više za 73,5 miliona ili 8%. Aktivnosti raznih državnih organa rezultirale su boljom fiskalnom disciplinom i većom naplatom izvornih prihoda.

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici razmotrila i usvojila Izvještaj o aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije sa predlogom mjera za suzbijanje sive ekonomije.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Nemanja Katnić je na konferenciji za medije održanoj nakon 132. sjednice Vlade Crne Gore kazao da kada se radi o Izvještaju o suzbijanju sive ekonomije sa predlogom mjera za suzbijanje sive ekonomije da je tokom prethodne 2018. i tekuće 2019. godinu kroz razne mjere Vladine politike u normativnom smislu, pokrenuto dosta reformskih aktivnosti što sa stanovišta uspostavljanja sistema za bolju kontrolu ali i stvaranja povoljnijeg, privlačnijeg i konkurentnijeg ambijenta za poslovanje, započinjanje novog ali i legalizaciju postojećih biznisa u Crnoj Gori. Katnić je podsjetio i na razne akcije i aktivnosti raznih državnih organa koji su za rezultat imali sprečavanje nelegalne trgovine, nelegalnog prometovanja, zapljene proizvoda, sprečavanja nelegalnog poslovanja u raznim oblasitma i sektorima.

Prema njegovim riječima nadležni državni organi  izvršili su preko 30.000 inspekcijskih kontrola - nadzor na unutrašnjem tržištu i pregleda u spoljnotrgovinskom prometu (po zahtjevima privrednih subjekata).  Kako je rekao, na unutrašnjem tržištu je u prvoj polovini godine utvrđeno oko 11 hiljada nepravilnosti, izdato 5.647 prekršajnih naloga, izrečeno oko 2,2 miliona novčanih kazni.

"U postupku inspekcijskog nadzora, u periodu od januara do juna, izvršene su 1.402 potpune kontrole. Ukupne korekcije po osnovu izvršenih kontrola iznose oko 48 miliona €. Najveće korekcije ostvarene su po osnovu PDV-a, oko  33 miliona, poreza na dobit, oko 2.8 miliona, i dohotka, oko 8.6 miliona. Vrijednost robe za carinske svrhe u odnosu na prijavljenu vrijednost uvećana je za oko 6 miliona €, što je povećalo naplatu carinskih dažbina za oko 1.5 miliona", kazao je državni sekretar.

Napomenuo je da se poseban naglasak i pažnja poklanja registraciji smještaja, prijavi gostiju, naplati boravišne takse i radnim odnosima u hotelijerstvu te dodao da se radi na pripremi novog Zakon o radu koji će doprinijeti smanjenju neformalne zaposlenosti i suzbijanju rada na crno.

" Intenzivno se sprovode kontrole preduzeća korisnika šuma, prvenstveno sa aspekta njihovog zakonitog poslovanja, ažurne dokumentacije i izmirenih obaveza prema zaposlenim i državi", kazao je Katnić.
Istakao je da je pažnja inspektora bila usmjerena na ispunjenost uslova za pristup djelatnosti poslovnih subjekata koji se bave turizmom, ugostiteljstvom, trgovinom, zanatstvom, zdravstvenim i drugim vrstama usluga, kao i ispunjenost svih uslova u objektima (privremeni i trajni) za vršenje navedenih djelatnosti te oblasti koje su karakteristične za period predsezone (gradilišta, objekti za smještaj djece, učenika i studenata, priprema šetališta za korišćenje u svrhe prodajnih mjesta uključujući i pripremu kupališta, pripremu bazena itd. 
Kontrololisano je izdavanje fiskalnih računa, oglašavanje i reklamiranje turističko-ugostiteljske djelatnosti, pružanje usluga turističkog vodiča, nadzor ugostiteljskih objekata u primorskim opštinama te poštovanje ostalih propisanih obaveza u ovim djelatnostima (zabrana točenja alkoholnih pića maloljetnicima, zabrana upotrebe duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objekatima koji su prijavili da se isti neće konzumirati, korišćenje autorskih i srodnih prava i sl.). 

"Sve mjere su rezultirale boljom fiskalnom disciplinom, većom naplatom izvornih prihoda sa akcentom na oporavak tržišta duvanskih proizvoda što je rezultiralo boljom naplatom akciza na duvanske proizovde", kazao je Katnić navodeći u prilog tome samo neke od podataka:

"Prihodi budžeta u periodu januar - jul 2019. godine naplaćeni su u iznosu od 997,9 mil.€, što je u odnosu na isti period prethodne godine više za 73,5 mil.€ ili 8,0%. U odnosu na plan po rebalansu  (januar-jul) prihodi su veći za 10,2 mil.€ ili 1,0%.  Najveće pozitivno odstupanje zabilježeno je kod naplate akciza na duvan i duvanske proizvode i to 2,1 mil.€ ili 10,2% Prihodi budžeta u julu 2019. godine naplaćeni su u iznosu od 173,9 mil.€, što je za 13,3 mil.€ ili 8,3% više u odnosu na isti mjesec 2018. godine. U odnosu na plan po rebalansu prihodi su veći za 6,2%.", saopštio je Katnić.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.