Izmjenama zakona protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije u prevozu putnika
Milošević

Milošević saopštio

Izmjenama zakona protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije u prevozu putnika

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona prevozu u drumskom saobraćaju, kojim se propisuju se uslovi i način obavljanja djelatnosti javnog prevoza putnika i tereta u drumskom saobraćaju.

Osnovni razlog i cilj izmjena i dopuna ovog zakona jeste, kako je pojašnjeno, preciznije normiranje i utvrđivanje načina obavljnja auto taksi prevoza sa akcentom na uklanjanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije u ovoj oblasti.

Iz Vlade podsjećaju da je krajem 2018. godine međuresorna radna grupa zajedno sa predstavnicima privrede je analizirala ovu oblast i sve što su prepoznali kao mogućnost zloupotrebe u cilju stvaranja nelojalne konkurencije ovim zakonskim rješenjem smo preduprijedili.

Generalni direktor Direktorata za drumski saobraćaj, Dalibor Milošević, saopštio je da se Predlogom Zakona, propisuje da dokumentacija koja se, pored već zakonom definisane dokumentacije, mora nalaziti u vozilu prilikom obavljanja auto-taksi prevoza obuhvata: auto-taksi legitimaciju, ugovor o radu, poresku potvrdu kojom se dokazuje da su plaćeni porezi i doprinosi za vozača a sve u cilju uklanjanja nelojalne konkurencije koja se javlja zapošljavnjem vozača koji nemaju odbrenje za rad ili nisu prijavljeni kod prevoznika.

Kako je kazao Milošević, imajući u vidu globalni problem koji se javlja sa razvojem novih tehnologija a to je pojava aplikacija koje posreduju u ugovaranju prevoza na način što se vožnje dodjeljuju nelegalnim i nelicenciranim licima, a što direktno podstiče i stvara sivu ekonomiju u ovoj oblasti, prepoznata je potreba definisanja dispečerskih centra koji pružaju uslugu posredovanja u ugovaranju auto taksi prevoza.

"Dakle, da budem jasan nemamo ništa protiv aplikacija, naprotiv obuhvatili smo sve načine posredovanja u ugovaranju ovih usluga uz uslov da se vožnje mogu dodjeljivati isključivo licenciranim auto taksi prevoznicima", kazao je on.

Kako je saopštio, još jedna pojava koja je Analizom prepoznata kao nelojalna konkurencija auto taksi prevozu ali i međugradskom linijskom prevozu jeste iznajmljivanje vozila sa vozačem (limo servis) koji je do sada bio prepoznat Zakonom o turizmu. Imajući u vidu da se radi o prevozu putnika koji je svuda regulisan kao javni prevoz. U Vladi su se opredijeli da ovaj vid prevoza urede Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, gdje mu je po prirodi mjesto, definišući uslove i način obavljanja ovog luksuznog vida prevoza.

"Navedene izmjene i dopune Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju će imati jak uticaj na smanjenje sive ekonomije i nelojalne konkurencije u javnom prevozu putnika, a rezultate uz dobru angažovanost državnih i lokalnih inspekcijskih organa očekujemo već u prvoj godini implemnetacije", istakao je Milošević..

Na izradi predmetnog zakona radila je radna grupa sačinjena od predstavnika Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Privredne komore Crne Gore, kao i predstavnika auto taksi prevoznika koji svoju djelatnost obavljaju kao preduzetnici i pravna lica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.