Bjeković: Posljedica nedonošenja zakona može da bude dvostruka
Bjeković, foto: PR Centar

Neusvajanjem zakona

Bjeković: Posljedica nedonošenja zakona može da bude dvostruka

Posljedice neusvajanja zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola mogu biti višestruke, ocijenio je zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Siniša Bjeković, navodeći da je donošenje tog akta međunarodna obaveza Crne Gore.

Bjeković je agenciji Mina kazao da su u toj instituciji iznenađeni i zatečeni informacijom da zakon nije prošao parlamentarnu procedura, jer se njegovo donošenje može tretirati i kao inicijativa Zaštitnika, koja je plasirana već nekoliko godina unazad.

„Bez obzira na najave koje smo mogli čuti na pojedinim skupštinskim radnim tijelima, očekivali smo da će zakon biti usvojen iz prostog razloga što se radi o međunarodnoj obavezi Crne Gore“, rekao je Bjeković.

On je upozorio da posljedica nedonošenja zakona može da bude dvostruka. U jednom smislu, kako je naveo, to je minus u ispunjenju obaveza Crne Gore u evroatlanskim integracijama.

„Sa druge strane, što je možda još značajnije, bio zakon donijet ili ne, odluke koje se donose u vezi sa ostvarivanjem prava i sloboda organizacija i pojedinaca iz LGBT populacije moraće se ostvarivati na način kako to propisuje praksa Evropskog suda za ljudska prava“, istakao je Bjeković.

Prema njegovim riječima, bez obzira da li je zakon donijet ili nije, u oblastima gdje je to praksa Evropskog suda već potvrdila, sudovi i drugi državni organi moraju se usaglasiti i povinovati standardima koje je taj sud već zauzeo.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.