Za pet mjeseci neto priliv stranih investicija 129,3 miliona eura
Foto: Ilustracija

Podaci CBCG

Za pet mjeseci neto priliv stranih investicija 129,3 miliona eura

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 257 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 127,7 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 129,3 miliona eura, što je 115,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je tri odsto, usljed smanjenja priliva po osnovu interkompanijskog duga“, navodi se u Biltenu, prenosi Mina Biznis.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlio 56,2 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 71,4 miliona.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 166,9 miliona eura, što čini 65 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 67 miliona eura, a u preduzeća i banke 99,9 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 80,3 miliona eura, što je 45,5 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.