Vatra  uništila nekoliko miliona hektara šume, Putin poslao vojsku, Tramp ponudio pomoć
Foto:Twiter

Sibir

Vatra uništila nekoliko miliona hektara šume, Putin poslao vojsku, Tramp ponudio pomoć

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je vojsci da učestvuje u gašenju ogromnih šumskih požara koji nekoliko nedelja bjesne u Sibiru.

Usljed požara uništeno je već nekoliko miliona hektara šume, a čitavi gradovi su pod dimom.

Putin je donio odluku o slanju vojske posle izvještaja ministra za vanredne situacije Jevgenija Ziničeva, prenijela je Beta.

Organizacije za zaštitu životne sredine poslednjih dana su kritikovale vlasti zbog nedovoljno preduzetih mjera za gašenje požara.

Odmah posle Putinove odluke, rusko Ministarstvo odbrane navelo je da je uputilo deset aviona i deset helikoptera na područje Krasnojarska, koje je najviše pogođeno požarima koje gase 800 vatrogasaca, prenosi B92.

Šumski požari neobični za Sibir uzrokavali su temperatura od 30 stepeni, suva grmljavina i jak vjetar na tom području.

Ukupno 2.700 vatrogasaca upućeno je na gašenje svih požara dok je u pet okruga proglašeno vanedno stanje.

Skoro tri miliona hektara je zahvaćeno požarom u područjima - Krasnojarsk, Irkutsk i Jakutija.

Predsjednik SAD Donald Tramp je ruskom kolegi ponudio pomoć u borbi protiv šumskih požara u Sibiru.

Ruski predsjednik je, kako navodi Kremlj, zahvalio Trampu na ponuđenoj pomoći i odgovorio mu da će je, ako zatreba, prihvatiti.

Putin je informisao američkog kolegu da je u Sibiru već formirana snažna avionska grupa za borbu protiv požara, prenosi Spuutnjik..

Ruski predsednik je Trampov telefonski poziv ocijenio kao znak da bi u budućnosti odnosi između dvije države mogli da budu u potpunosti obnovljeni.

Sibir i drugi djelovi Rusije već nedelju dana su obavijeni dimom sa mirisom paljevine. Istočni vjetar je raširio dim na teritoriju Hakasije, Altajskog kraja, Kemerovske, Novosibirske, Omske i Tomske oblasti sa strane Evenkijskog okruga Krasnojarskog kraja. U Irkutskoj oblasti i Krasnojarskom kraju i dalje gori više od milion hektara šume, navodi Sputnjik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.