SDP: Vlada da ponovo predloži Zakon o istopolnim zajednicama
SDP

SDP: Vlada da ponovo predloži Zakon o istopolnim zajednicama

Neizglasavanje Zakona o istopolnim zajednicama pokazalo je da u vladajućoj većini nema saglasja i podrške za ključne evropske vrijednosti iz oblasti temeljnih ljudskih prava, ocijenjeno je iz Socijaldemokratske partije.

Skupština Crne Gore nije danas usvojila zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, jer nije bilo većine u parlamentu.

U reagovanju SDP-a navodi se da je glasanjem na djelu pokazano da nema većine za evropske vrijednosti i poštovanje osnovnih ljudskih prava garantovanih međunarodnim standardima.

Iz te partije su kazali da podržavaju Zakon o istopolnim zajednicama.

„Ali je zloupotrebom Poslovnika i člana 107 od potpredsjednika (Genci) Nimanbegua, koji je glasao protiv ovog važnog zakona, spriječio poslanike SDP da ovog puta prisustvuju sjednici i podrže ovaj zakon“, kaže se u reagovanju, prenosi MINA.

Iz SDP-a su poručili da njihov poslanički klub neće dozvoliti „zloupotrebu od strane rukovodstva parlamenta koje kažnjava poslanike SDP, samo zato što im se ne dopadaju naši politički stavovi“.

„Kao znak protesta zbog ovakvih zloupotreba u vođenju sjednice i kršenja Poslovnika, javno smo saopštili da juče i danas, iz tih razloga, nećemo prisustvovati zasijedanju Skupstine“, kazali su iz SDP-a.

Oni su pozvali Vladu da u najkraćem roku ponovo predloži taj Zakon, bez obzira što je, kako su kazali, sada jasno da za njega nemaju većinu u vladajućoj koaliciji.

„A vladajuću koaliciju da obuzda zloupotrebe i kršenja Poslovnika od strane potpredsjednika Nimanbegua“, dodaje se u reagovanju.

Iz SDP-a su poručili da će podržati taj zakon na prvoj sjednici na kojoj se nađe, kako bi i u toj oblasti Crna Gora usvojila standarde koji garantuju temeljna ljudska prava.

„Nama je žao što oni koji su danas na vlasti nemaju u svojim redovima potrebnu većinu za zakone iz oblasti temeljnih ljudskih prava“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.