Evo kako da spremite savršeno lisnato tijesto
Foto: Ilustracija

Evo kako da spremite savršeno lisnato tijesto

Jedno od omiljenih peciva je lisnato tijesto. Ukoliko vi i vaši ukućani volite da jedete lisnato tijesto i proizvode od njega, važno je da znate kako ga najbolje možete spremiti.

Često na proizvodima od smrznutog tijesta može da se pročita uputstvo za upotrebu u kojem je navedeno da se proizvod prije pečenja mora da se odmrzne i ostavi da stoji dok ne naraste. Jedino tako tijesto će biti mekano i neće ostati gnjecavo unutra. Ipak, ukoliko ste sada izvadili žu žu iz zamrzivača i nemate vremena da čekate da se odmrzne evo nekoliko načina da ga brzo i lako pripremite. 

Brzo odmrzavanje 

Tijesto nije lako odmrznuti, ipak ukoliko imate mikrotalasnu sve će biti brzo gotovo. Žu žu ili drugo lisnato tijesto poređajte na tanjir i na mikotalasnoj podesite na odmrzavanje, piše Stvar ukusa.

Prilagodite vrijeme odmrzavanja količini zamrznutog tijesta. Nakon što tijesto postane meko, mikotalasnu uključite da zagrije tijesto… Dovoljno je svega 30, 40 sekundi da tijesto krene da narasta. Nakon toga ga samo stavite u zagrijanu rernu na 230 stepeni. 

Tajna najljepše razlistanog tijesta 

Kad je tijesto na pola pečeno uključite na rerni opciju pečenja sa ventilatorom. Trik najljepše razlistanog peciva je upravo u tom vazduhu koji duva u rerni i podigne tijesto tako da maltene svaki listić bude odvojen od drugog. Ne smanjujte temperaturu do samog kraja pečenja, već kad je lijepo rumeno izvadite i ostavite da se prohladi. 

Nakon što jednom isprobate ove savjete više nikada nećete čekati po nekoliko sati da se tijesto odmrzne, a žu žu vam više nikad neće biti slijepljen. Djeca naročito vole da jedu "razlistani" žu žu, koji ima super hrskavu koricu odozgo.

Bakina kuhinja

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.