Katnić: Još prikupljamo dokaze u slučaju
Milivoje Katnić, foto: PR Centar

Katnić: Još prikupljamo dokaze u slučaju "Koverta"

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) još prikuplja dokaze o kriminalnoj djelatnosti, odnosno o porijeklu novca u slučaju "Koverta" i podići će optužnicu kada prikupe dokaze za sva bića krivičnog djela, kazao je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Na pitanje novinara da li će SDT podići optužnicu u slučaju "Koverta" u zakonski propisanom roku, Katnić je odgovorio da rok za podizanje optužnice ne mora biti šest mjeseci, već može biti i godinu.

“Sve činjenice koje su bile raspoložive smo utvrdili. Podnijećemo optužnicu kada prikupimo dokaze za sva obilježja, odnosno bića tog krivičnog djela. Tu se još radi na prikupljanju dokaza o kriminalnoj djelatnoti, odnosno o porijeklu novca”, kazao je Katnić, prenosi MINA.

On je objasnio da rok od šest mjeseci nije prekluzivni i da mogu tražiti njegovo produženje.

“Odlučićemo da li ćemo podnijeti optužnicu ili obustaviti istagu kada za to steknemo uslove. Radimo najbrže što možemo”, rekao je Katnić na konferenciji za novinare.

Na pitanje da li i dalje ostaje pri stavu da SDT nema obavezu da Odboru za antikorupciju dostavlja podatke Katnić je odgovorio da nema pravo da se pojavljuje pred nenadležnim odborima i iznosi činjenice o nečemu za šta nema pravo.

“Za Tužilaštvo, kao organ pravosuđa, određen je Odbor za politiku, pravosuđe i upravu i mi se pred njim pojavljujemo, da je taj odbor Skupštine tražio mi bi dostavili izvještaj”, objasnio je Katnić.

Vjerujem u svoje tumačenje prava

Skupština, kako je dodao, ima još jednu mogućnost - da u plenumu traži saslušanje, odnosno izvještaj.

“Ovdje se zakon protivi u dva slučaja, odnosno kroz dva oblika, jedan je da taj odbor nije nadležan, a drugo da ne možemo da damo za jedno pojedinačno krivično djelo, i posebno ne za sadržinu radnje koje smo tamo preduzimali”, rekao je Katnić.

On je dodao da se nikada ne radi nešto što nije potrebno i da nema potrebe da se jedan državni organ pojavljuje pred deset odbora.

“Ja vjerujem u svoje tumačenje prava. Nijesam odbio, nego nijesam u mogućnosti, mi postupamo strogo po zakonu”, zaključio je Katnić.

Na pitanje da li je Viši sud tražio mišljenje SDT u vezi sa uslovnim otpustom bivšeg predsjednika opštine Budva Lazara Rađenovića, on je odgovorio da nije siguran, ali ako je taj sud tražio sigurno su dostavili u zakonskom roku.

Upitan da li se protivi njegovom puštanju na slobodu, Katnić je odgovorio da mora vidjeti koji su uslovi.

“Ako su ispunjeni uslovi za uslovni otpust, a postoje tačno navedeni razlozi kada je to moguće, ako je osuđenik vladao u skladu sa svim propisima, mi ćemo dati saglasnost”, zaključio je Katnić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.