Obavezno učešće pripadnika VCG u međunarodnim snagama
VCG

Usvojen zakon

Obavezno učešće pripadnika VCG u međunarodnim snagama

Pripadnici Vojske Crne Gore (VCG) biće obavezni da učestvuju u svim zakonski propisanim aktivnostima u međunarodnim snagama u inostranstvu, predviđeno je Zakonom, koju su danas usvojili poslanici crnogorskog parlamenta.

Zakonom o upotrebi jedinica VCG u medunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama propisuje se da se u međunarodnim snagama u inostranstvu i na vježbama i obuci pored jedinica VCG mogu upućivati i pojedini njeni pripadnici.

"Izmjenom Zakona omogućava se načelniku Generalstaba VCG da, uz saglasnost ministra odbrane, upućuje jedinice Vojske ranga nižeg od voda, odnosno pripadnika Vojske, ne samo na obuke, već i na vježbe u inostranstvo", kaže se u obrazloženju, prenosi MINA.

Propisano je da se popuna jedinica VCG za upotrebu u medunarodnim snagama u inostranstvu za aktivnosti podrŠke miru, odgovora na krize i u okviru humanitarnih operacija, podsticanja razvoja demokratije, pravne sigurnosti i zaštite ijudskih prava, na koje se Crna Gora obavezala medunarodnim ugovorima, vrši na dobrovoljnoj osnovi.

„A za aktivnost odbrane država saveznica u smislu Sjevernoatlantskog ugovora učešće pripadnika VCG je obavezno“, kaže se u obrazloženju zakona.

Propisuje se obaveznost učešća pripadnika VCG u svim Zakonom propisanim aktivnostima u međunarodnim snagama.

Poslanici su usvojili izmjene Zakona o odbrani kojim je predviđeno da se građani, u sklopu vojne obaveze, mogu angažovati, ne samo u uslovima ratnog i vanrednog stanja već i u miru.

Novim zakonom precizirane nadležnosti između Savjeta za odbranu parlamenta i Vlade, pogotovo u slučaju eventualne potrebe aktiviranja člana 5 na teritoriji Crne Gore.

„Na predlog Savjeta za odbranu Skupština Crne Gore donosi odluku o pozivu i aktiviranju oružanih snaga zemalja članica NATO-a na teritoriji Crene Gore“, kaže se u obrazloženju.

Precizirana je upotreba i zaštita vazdušnog prostora Crne Gore u uslovima narušavanja vazdušnog prostora, bilo civilnim, bilo vojnim avionima, koji ugrožavaju nacionalnu bezbjednost.

„Zakonom je predviđeno da nalog za akciju avionima naših partnerskih država, koje štite naš vazdušni prostor izdaje predsjednik države“, navodi se u obrazloženju.

Etički kodeks samoregulacija za ponašanje poslanika

Crnogorska Skupština usvojila je danas, glasovima vladajuće koalicije, Etički kodeks koji, kako je obrazloženo, predstavlja skup pravila i standarda ponašanja poslanika u parlamentu.

Kodeks, kao skup etičkih pravila ponašanja, postavlja zahtjeve i pravila, utvrđuje principe i standarde poželjnog i očekivanog ponašanja poslanika, sa ciljem obezbjeđenja uslova za izgradnju povjerenja i stvaranja političkog ambijenta u kojem ce se vrednovati učinak svakog poslanika.

Etički kodeks, kako se navodi, predstavlja efikasan mehanizam u borbi protiv korupcije, i njime su implementirane preporuke Greco-a, sto je jedan od osnovnih razloga za njegovo donošenje.

„Smisao donošenja Kodeksa nije u tome da bude sebi cilj, već da postane sredstvo za uspostavljanje kredibiliteta izabranih predstavnika/poslanika, a što može biti značajan mehanizam za unaprjeđenje međuljudskih odnosa“, kaže se u Kodeksu.

Etički kodeks je, kako se ocjenjuje, akt samoregulacije i važan korak u izgradnji povjerenja izmedu poslanika i građana.

„Kodeks ima praktičnu vrijednost, jer izabrane predstavnike treba da učini odgovornim i treba da doprinese da se ugled i dignitet Skupštine, kao zakonodavnog organa države, podigne na nivo koji to ovaj visoki dom zaslužuje“, navodi se u obrazloženju.

Poslanik je dužan da svoju funkciju obavlja nepristrasno, bez predrasuda i diskriminacije u odnosu na rasu, vjeru, pol, nacionalnu pripadnost, životno doba, bračni status, seksualnu orijentaciju, socijalno imovinski status i svaku razlicitost, poštujući i štiteći ljudska prava i slobode.

„Poslanik je u vršenju svoje funkcije dužan da djeluje isključivo u javnom, odnosno opštem interesu, a ne u ličnom, niti u interesu pojedinaca ili grupa pojedinaca, radi postizanja direktne ili indirektne koristi“, kaže se u predloženom kodeksu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.