Osumnjičeni da su prevarom stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko četiri miliona eura
Foto: PR Centar

SDT

Osumnjičeni da su prevarom stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko četiri miliona eura

U nastavku akcije “Klap”, u kojoj je ranije procesuirano više osoba,Specijalno državno tužilaštvo proširilo je istragu na još 14 fizičkih i devet pravnih lica. Oni se sumnjiče da su stvaranjem kriminalne organizacije, utajom poreza i prevarom oštetili državu za oko četiri miliona eura.

To je saopšteno na zajedničkoj pres konferenciji Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Uprave policije.

Specijalna tužiteljka, Lidija Mitrović, kazala je da je proširenje istrage na nove osobe rezultat dosadašnjeg postupka, prikupljene dokumentacije od Poreske uprave, banaka i pravnih lica. Proširenje istrage, osim na nove osobe, odnosi se i na već postojeće osobe, ali  za nova krivična djela.

„Naredba o proširenju istrage odnosi se na 14 fizičkih lica i na devet pravnih lica. Postoji osnovana sumnja da su ova fizička i pravna lica izvršila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, članstvo u kriminalnoj organizaciji, krivično djelo prevare u službi, prevare putem pomaganja, utaje poreza i doprinosa i krivično djelo pranje novca“, navela je Mitrović.

Prema njenim riječima, postoji osnovana sumnja da je ta kriminalna organizacija, u koju je uključen veliki broj fizičkih i pravnih lica, djelovala na teritoriji Crne Gore od 2011. do kraja 2018. godine sa ciljem, kako je navela, vršenja navedenih krivičnih djela.

„Postoji osnovana sumnja da je ova kriminalna organizacija djelovala na dva načina“, rekla je Mitrović.

Ona je pojasnila da su određena fizička lica, označena kao organizatori kriminalne organizacije imali plan da osnuju veliki broj pravnih lica čija je primarna djelatnost bilo izdavanje fiktivnih faktura za robu i usluge koju ne bi pružili drugim pravnim licima, „pa su nakon prethodnog dogovora sa odgovornim licima u pravnim licima – uplatiocima izrađivali fiktivne fakture na iznose koje su prethodno dogovorili kao i na robu i usluge kojim se ta pravna lica pretežno bave“.

1

Foto: PR Centar

„Nakon izrade tih faktura od strane fiktivnih firmi iste su predavane uplatiocima radi knjiženja u svojim knjigovodstvima, nakon što bi prethodno izvršili uplatu po takvim fakturama, koja bi istog dana bila podignuta i vraćena uplatiocima na ruke uz zadržavanje provizije, čime su pravna lica – uplatioci vršili krivično djelo utaje poreza, a izrađivači faktura utaju poreza putem pomaganja“, kazala je Mitrović.

Ona je rekla da postoji osnovana sumnja da je ta kriminalna organizacija u proširenom sastavu djelovala i na način što su pravna lica – osnovana u cilju izdavanja fiktivnih faktura sačinjavala i na desetine faktura u velikim novčanim iznosima od po nekoliko stotina hiljada eura i predavala ih pravnim licima koja se bave pretežno građevinskom djelatnošću „a po kojima nije izvršeno plaćanje niti je isporučena roba i usluge i takve fakture su kao neplaćene knjižene u knjigovodstvima navodnih naručilaca po nalozima odgovornih lica u tim pravnim licima“.

„Postoji osnovana sumnja da su odgovorna lica u pravnim licima naručiocima predavali zahtjeve Poreskoj upravi da im se povrati ulazni PDV po takvim neplaćenim fakturama, poreski inspektori, a u okviru svoje uloge u kriminalnoj organizaciji vršili kontrolu radi ocjene da li su zahtjevi za povraćaj PDV-a osnovani, donosili zapisnike o izvršenoj inspekcijskoj kontroli iako su znali da fakture nijesu plaćene i da roba nije isporučena, prihvatali fakture kao validne, konstatovali da nema nepravilnosti, utvrđivali iznose koji se mogu vratiti kao PDV kredit i takve zapisnike dostavljali nadležnom organu Poreske uprave kako bi se donijelo rješenje o povraćaju na osnovu tih zapisnika, čime su izvršili krivično djelo prevara u službi“, rekla je Mitrović.

Postoji osnovana sumnja da su, kako je navela, sredstva do kojih se došlo  na osnovu usvojenog zahtjeva za povraćaj PDV-a, a na osnovu prethodno dostavljenih cesija i zahtjeve za preusmjeravanje PDV kredita na druga pravna lica „pa je po njhovim zahtjevima i donošeno rješenje da se jedan dio PDV kredita uplati na žiro račune pravnih lica kod različitih poslovnih banaka, a dio preusmjeri na račune PDV-a i poreza na dobit drugih pravnih lica sa teritorije Crne Gore iako ta pravna lica na koje je izvršeno preusmjeravanje sredstva nijesu bili dužnici prema državi“.

„Ta lica nijesu imali dug po osnovu pdv-a čime je vršeno raslojavanje novčanih sredstva radi prikrivanja tragova i porijekla novaca i kako bi se u iznosu preusmjerenih sredstava omogućilo članovima kriminalne organizacije da preuzimaju robu, čime su izvršili krivično djelo pranje novac“, objasnila je Mitrović.

Ona je rekla da je, prema prikupljenim podacima u proširenoj istrazi, kriminalna organizacija stekla imovinsku korist u iznosu od preko četri miliona eura, a sve na štetu države.

„Ostavrena protivpravna imovinska korist dalje je korišćena za izgradnju nekretnina, kupovinu vozila, ličnoj potrošnji članova kriminalne organizacije“, dodala je Mitrović.

Specijalni tužilac, Saša Čađenović,  kazao je da je, SDT, tokom istrage, koja je pokrenuta protiv J.A. i još osam osoba, zbog  postojanja osnovane sumnje  da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju izvršeno putem pomaganja, a u vezi pokušaja  nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore 16.10.2016.godine, došlo do dokaza  koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da je i A.S. državljanin Velike Britanije i Izraela izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, zbog čega je prema istom donijeta i naredba o proširenju istrage.

On je kazao da do sada prikupljeni dokazi ukazuju do stepena osnovane sumnje da je A.S. od jula 2016. godine prihvatio članstvo u kriminalnoj organizaciji koja je, kako je naveo, planirala nasilni ulazak u Skupštinu Crne Gore i likvidaciju službenika Uprave policije Crne Gore u oktobru 2016.godine. 

„Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni A.S. prihvatio da u okviru kriminalne organizacije  postupa po naredbama i uputstvima organizatora i članova kriminalne organizacije,  da preko pravnih lica koja je osnovao u inostranstvu preuzima novac, koji je namijenjen za realizaciju kriminalnog plana, koji je uplaćen od strane za sada neidentifikovanih pripadnika kriminalne organizacije, da tako primljen novac prosljeđuje drugim članovima kriminalne organizacije, da sam vrši plaćanje za potrebe pripadnika kriminalne organizacije u Crnoj Gori i inostranstvu, da plaća  račune  za sprovođenje političke kampanje, da sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije sprovodi aktivnosti na teritoriji Crne Gore u cilju elektronske zaštite pripadnika kriminalne organizacije i njihovog fizičkog obezbjeđenja “, naveo je Čađenović.

On je rekao da postoji osnovana sumnja da je A.S. od jula do oktobra 2016.godine na račun svog preduzeća „D.C“ LTD, koje je osnovao na Kipru,  prihvatio  novac u iznosu od 1.56 miliona eura.

„Taj novac uplaćen je od strane preduzeća „S“ iz Češke, čiji su izvršni direktor i zastupnik državljani Rusije.  Krajem 2015.godine u označenom preduzeću kao jedan od  suvlasnika registrovan je i okrivljeni J.A. „, naveo je Čađenović.

On je kazao da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni A.S. od jula do oktobra 2016.godine na ime konsultantskih troškova sa preduzeća na Kipru  prenio stotinu hiljada eura na svoju drugu firmu „S Strategy and C“, „te da je na ime dividende na svoj račun u Izraelu  prebacio nešto preko 400 hiljada eura“. 

„Takođe, postoji osnovana sumnja da je A.S. sa računa preduzeća „DC“ LTD vršio i druga plaćanja i to 03.10.2016.godine prema preduzeću „P.C.“ Group čiji osnivač je okrivljeni J.A., dok je u periodu od avgusta do novembra 2016.godine za potrebe izrade reklama, ispitivanja tržišta, pravljenja video spotova i reklamiranja na Fejsbuku, platio  iznose od preko 350 hiljada eura preduzećima u Beogradu i Slovačkoj, preko 46 hiljada eura preduzeću „A“ DOO iz Podgorice, a Fejsbuku u istom tom periodu preko 155 hiljada eura“, rekao je Čađenović.

Takođe, kako je dodao, postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni A.S. na teritoriji Crne Gore vršio i određena gotovinska plaćanja u iznosu od preko 22 hiljade eura.

„Do sada  prikupljeni dokazi ukazuju da je osumnjičeni A.S. u periodu njegovog angažovanja u političkoj kampanji za parlamentarne izbore  u Crnoj Gori od jula do kraja oktobra 2016.godine od novca prenesenog sa firme čiji zastupnici su državljani Rusije, platio ukupno preko 1,15 miliona eura“, kazao je Čađenović.

Pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Zoran Lazović, kazao je da je akcija Klap je rezultat sistematskog i kontinuiranog rada i profesionalne saradnje Specijalnog tužilaštva i Uprave policije.

2

Foto: PR Centar

„Operativni rad i višemjesečni izvještaji rezultirali su osnovanom sumnjom za učinjena krivična djela koja su u nadležnosti Specijalnog tužilaštva. Aktivnosti Uprave policije i Specijalnog tužilaštva će se još jače nastaviti u narednom periodu i uz jedan ofanzivni način više sam nego siguran da će rezultati biti mnogo kvalitetniji i bolji“, istakao je Lazović.

Na pitanje novinara da li će se odazvati pozivu na kontrolno saslušanje pred Odborom za antikorupciju, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je kazao da SDTpostupa strogo po zakonu.

„Nema potrebe da se jedan državni organ pojavljuje pred deset odbora. Za Tužilaštvo, kao organ, je određen Odbor za politiku, pravosuđe i upravu i mi se pred njim pojavljujemo. Ovdje se zakon protivio u dva oblika. Jedan je da taj Odbor nije nadležan i drugo da nismo u mogućnosti da damo izvještaj za jedno pojednično krivično djelo, posebno ne za sadržinu radnje koju smo preduzimali“, rekao je Katnić.

PR Centar

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.