Za prvih šest mjeseci Plantaže prihodovale skoro deset miliona eura
Foto: Ilustracija

Za prvih šest mjeseci Plantaže prihodovale skoro deset miliona eura

Na drugoj redovnoj sjednici Odbora direktora kompanije „13 jul-Plantaže“ a.d., održanoj 30. jula ove godine, razmatrani su rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci, saopšteno je iz te kompanije.

"Prema izvještajima o poslovanju, Kompanija je za prvih šest mjeseci ostvarila ukupne prihode u iznosu od 9,7 mil. eura, što je 4% više u odnosu na prethodnu godinu. Prihodi od prodaje proizvoda i usluga na domaćem tržištu su veći za 5%. Prodajom flaširanih proizvoda (vina i rakija) na domaćem tržištu, ostvaren je prihod od 4,5 mil. eura što je 3% više u odnosu na prethodnu i na nivou plana za 2019. godinu. Prihodi od usluga u iznosu od 0,5 mil. eura su veći za 102% u odnosu na prethodnu godinu i 29% veći u odnosu na plan", navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, ukupni troškovi za prvih 6 mjeseci ove godine iznose 15,2 miliona eura.

"U prvoj polovini godine, periodu u kojem poljoprivredni sistemi zbog sezonskog karaktera proizvodnje bilježe veće rashode od ostvarenih prihoda, Kompanija je zabilježila gubitak. Rast troškova uslovili su: povećani inputi sa tržišta i obim proizvodnje, teška poljoprivredna godina imajući u vidu da su nepovoljne vremenske prilike, ekstremno velika koločina padavina i grad, uslovili rast troškova zaštitnih sredstava za vinograde, breskvu i nektarinu na Ćemovskom polju, kao i problemi u obezbjeđivanju kvalifikovane radne snage. Zbog povećanih inputa sa tržišta, najveći rast bilježe troškovi repromaterijala kao rezultat zanačajno većeg obima flaširanja od gotovo 80% u odnosu na prethodnu godinu", kazali su iz "Plantaža".

Kada se proizvodni ciklusi u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji završe, krajem trećeg kvartala, slijedi faza stabilizacije bilansa i ulazi se u zonu ostvarivanja pozitivnih finansijskih rezultata, dobiti odnosno profita, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.