Prava Crna Gora: Šehović da ubrza proces nostrifikacije diploma
Prava CG

Prava Crna Gora: Šehović da ubrza proces nostrifikacije diploma

Ministar prosvjete Damir Šehović nije upoznat, a to mu je osnovna ministarska dužnost, da svršeni studenti iz Crne Gore, koji su fakultet završili u regionu sa akcentom na Srbiju, zbog neažurnosti rada službenika ministarstva, koji su zaposleni kao kadar vladajuće koalicije bez potrebnih kompetencija za rad u javnoj upravi, mjesecima čekaju na nostrifikaciju svoje diplome zbog zaposlenja u Crnoj Gori, saopštila je Anđela Zec, medijski asistent Prave Crne Gore.

Ona je navela u saopštenju da je cjelokupna javnost Crne Gore mogla je ispratiti izlaganje ministra prosvjete Damira Šehovića koji je u parlamentu, odgovarajući na pitanja opozicionih poslanika, pompezno najavio "češljanje" fakultetskih diploma. 

"Umjesto što se bavi jeftinom propagandom zarad političkih poena, ministar Šehović bi morao da radi svoj ministarski posao, za koji iz džepa svih građana Crne Gore prima ne malu platu. 

Tragom poziva koje je Prava Crna Gora primila od mnogobrojnih svršenih studenata iz Crne Gore, koji su svoje studije završili u Srbiji, krenuli smo ka provjeravanju funkcionisanja procesa nostrifikacije fakultetske diplome iz Srbije. Svi studenti iz Crne Gore, koji su u Srbiji diplomirali u roku i sa ciljem da se vrate u rodnu Crnu Goru, te da svojim zaposlenjem doprinesu rastu crnogorske privrede, na pitanje kada mogu očekivati nostrifikaciju svoje diplome, službenici ministarstva odgovaraju da to sve ide preko ambasade Srbije u Crnoj Gori jer srpski univerziteti neće da sarađuju sa crnogorskim ministarstvom prosvjete. 

U želji da provjerimo ovu informaciju Prava Crna Gora je stupila u kontakt sa srpskim univerzitetima na kojima su naši studenti diplomirali i u roku od sat vremena od pošiljke naših upita dobili smo od sekretara nekoliko različitih fakulteta povratan odgovor da ambasada Srbije u Crnoj Gori nije potrebna u posredovanju nostrifikovanja diplome, nego sve što treba jeste da crnogorsko ministarstvo prosvjete pošalje jedan mejl sekretaru fakulteta na kom je student diplomirao, sa upitom o validnosti diplome. 

Odmah nakon provjere sopstvene administracije, odnosno potvrdnog odgovora sekretara fakulteta putem mejl forme, ministarstvo prosvjete može nostrifikovati diplomu stečenu u Srbiji. Dakle, to je posao koji se na 1000 studenata obavlja u roku od pet dana", saopštila je Zec.

Prava Crna Gora kako kaže ona, osuđuje neprofesionalizam službenika ministarstva prosvjete na čelu sa ministrom Damirom Šehovićem, "koji predstavlja rezultat čiste partokratije". 

"Da li ovim gestom resorni ministar prosvjete pokazuje da ga ne interesuje sudbina mladih diplomaca koji svojim zaposlenjem žele da doprinesu budžetu Crne Gore, iz koga se izdvaja za njegovu platu?Da li crnogorski diplomci i dalje moraju plaćati suludu administrativnu taksu od 150 eura za nostrifikaciju diplome koja opterećuje kućni i sopstveni budžet?Da li aktuelni režim oporezivanjem nostrifikacije diplome studenata još jednom pokazuje svoju nebrigu za radno-pravni status mladih diplomaca koji svojim radom žele da doprinesu razvoju crnogorske privrede? Da li ministar Šehović zna da zbog nemara ministasrtva kojim rukovodi mnogi studenti izgube godinu dana sjedeći kući, umjesto da završavaju pripravnički staž?", pitaju iz Prave CG

Prava Crna Gora pozvala je i ministra Šehovića, ali i Vladu Crne Gore da se uključe u ovaj problem, "budući da se radi o direktnom sprečavanju “odliva mozgova” iz naše zemlje".

"Na njima je hoće li motivisati crnogorsku mladost da se vrati kući, ili će učiniti sve da svoju budućnost traže daleko od svojih kuća", zaključila je Zec.
 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.