Seoski učitelj pomagao drugima da uče i postao milijarder(VIDEO)
Bajdžu Ravendran

Seoski učitelj pomagao drugima da uče i postao milijarder(VIDEO)

Indija je ovih dana dobila još jednog milijardera, 37-godišnjaka, bivšeg učitelja iz malog sela.
Bajdžu Ravendran dobio je 150 miliona dolara u novoj rundi finansiranja njegove kompanije koja postoji već sedam godina, a poznata je po aplikaciji za učenje.

Time je vrijednost kompanije dosegla iznos od 5,7 milijardi dolara.

Vrijednost Bajdžuove lične imovine premašila je milijardu dolara, jer on sada posjeduje 21 odsto dionica firme, piše Biznis Info.

U njegov projekat dosad su investirali, između ostalih, osnivač Facebooka Mark Zakerberg, kineska kompanija Tencent, Katarski investicioni fond (Qatar Investment Authority) i drugi.

Bajdžu je postao jedan od najmlađih indijskih milijardera, a njegov uspjeh je još veći kada se uzme u obzir njegovo skromno nasljeđe.

On je sin nastavnika matematike i fizike a odrastao je u selu Azhikode u južnoj Indiji. Kasnije je studirao mašinstvo, a rano je otkrio svoju sposobnost pomaganja drugima da uče. U slobodno vrijeme pomagao je kolegama u spremanju ispita.


Punio stadione

Glas o njegovim sposobnostima poučavanja se brzo širio i on je uskoro počeo da puni stadione svojim predavanjima, a učenici i studenti širom zemlje su mu se obraćali s molbom da im pomogne svojim tehnikama.

On je stoga 2011. zajedno sa jednim kolegom osnovao Byju’s Aplikaciju za učenje, online obrazovnu platformu za djecu od 5 do 16 godina. Aplikacija se sastoji od interaktivnih videa, igara i kvizova, a pomaže učenicima sa svakodnevnim lekcijama i sa pripremama za ispite.

Za sedam godina postojanja aplikacija je dobila 35 miliona korisnika u Indiji, od kojih 2,5 miliona plaćaju godišnju naknadu od 145 do 290 dolara. Ovo je postala najvrijednija ed-tech (obrazovanje i tehnologija) kompanija na svijetu.

Planira da osvoji svijet

Novi milijarder sada planira globalnu ekspanziju, a cilj su mu tržišta SAD i Velike Britanije, nakon nedavno dogovorenog partnerstva sa kompanijom Walt Disney Co.

Ravendran je kazao da će njihova saradnja pomoći djeci širom svijeta da uče uz pomoć omiljenih Diznijevih likova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.