Ovo su uslovi Demokrata za rad na izbornom zakonodavstvu
Boris Bogdanović

Bez primjene Briselskog plana nema rada u Odboru

Ovo su uslovi Demokrata za rad na izbornom zakonodavstvu

Predsjednik Kluba poslanika Demokrata, Boris Bogdanović, saglasno sinoć javno objavljenim uslovima za rad na sveobuhvatnim izbornim reformama, podnio je jutros 9 amandmana na Predlog Odluke o izmjenama Odluke o obrazovanju odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

"Usvajanjem pomenutih amandmana, konačno bi bio usvojen “Briselski plan” Demokrata i URA-e koji je dobio podršku komesara Hana prošle godine u Briselu, čime bi se stvorili preduslovi da Demokrate zajedno sa svim drugim opozicionim kolegama krenu u rad na sveobuhvatnim izbornim reformama u Okviru odbora za sveoubuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva", navodi se u saopštenju.

Demokrate podsjećaju da Poslovnik Skupštine Crne Gore omogućava da predlagač amandmana ne mora prisustvovati sjednici Skupštine, već da predlagač Odluke na koju se amandmanski djeluje, može prihvatiti amandmane čime oni postaju sastavni dio Predloga odluke, ili u slučaju neprihvatnja amandmana od strane predlagača, pri činjenicu da podnosilac amandmana ne prisustvuje sjednici, o istima se ne vodi rasprava, već se samo glasa. Samim tim, kako se dodaje nema formalnih smetnji da se i pored činjenice da Demokrate ne učestvuju u radu Skupštine, usvoje amandmani koje je podnio predsjednik Kluba poslanika Demokrata.

"Ukoliko se usvoje svi predloženi amandmani Demokrata, bez dodatnih izmjena i obesmišljavanja, Demokrate su spremne da zajedno sa svim opozicionim kolegama koji su već članovi Odbora, uzmu učešće u radu Odbora za sveobuhvantu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. U suprotnom, nećemo učestvovati u simulaciji demokratije i kozmetičkim reformama.

Naravno, i u slučaju da se prihvate pomenutih 9 amandmana, odnosno „Briselski plan“ Demokrata i URA-e, nastavljamo bojkot i ne vraćamo se u redovan rad Parlamenta, već samo iskazujemo spremnost da zajedno sa našim opozicionim kolegama radimo u Odboru za sveobuhvantu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, jer vas podsjećamo da „Briselski plan“ Demokrata i URA-e predstavljen u julu prošle godine u Briselu kaže: „Ponavljamo da smo spremni da učestvujemo i glasamo u Parlamentu, samo ako ad hoc parlamentarni odbor postigne konačan dogovor o svim stavkama navedenim u tom Planu, zajedno sa potvrđivanjem datuma parlamentarnih izbora i dogovora o datumu održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu“", saopšteno je iz Demokratske CG.

Dodaju i da njihovi predlozi definišu skupštinski dio procesa vezan za sveobuhvatne izborne reforme i skupštinsku kontrolu implementacije usvojenih reformi, i evidentno je po svojoj sadržini da značajno poboljšavaju poziciju opozicije u odboru u odnosu na dosadašnja rješenja.

"Jasno je da naši amandmani ni na koji način ne onemogućavaju opoziciju u dolasku do tehničke Vlade, što je razumljivo i laiku, te takve tvrdnje odbacujemo kao zlonamjerne i krajnje neistinine. Naprotiv, Demokratska Crna Gora ostaje privržena Sporazuma o budućnosti, koji za razliku od nekih nijesmo prekršili. Naglašavamo i ovom prilikom da smo spremni da zajedno sa drugim političkim subjektima bojkotujemo naredne parlamentarne izbore ukoliko se ne obezbijede uslovi za fer, slobodne i poštene izbore i ukoliko se ne usliše ostali zahtjevi opozicije poput formiranja prelazne Vlade čiji bi mandat, kako su navele naše opozicione kolege trajao najmanje godinu dana, a u kojoj svakako ne bi učestvovali, jer sa DPS-om nikada nećemo učestvovati u vršenju vlasti, što je poznato i javnosti, ali i našim opozicionim kolegama, ali koju hoćemo podržati ako bude formirana saglasno Sporazumu o budućnosti", navodi se u saopštenju.

Na samom kraju saopštenja Demokrate pojašnjavaju suštinu podnijetih amandmana, odnosno ponavljaju da ćemo učestvovati u radu ad hoc parlamentarnog odbora zajedno sa opozicionim kolegama koji su već u Odboru samo:

-ako se naziv odbora promijeni u: “Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva” i ako uslovi predočeni u “Briselskom planu” Demokrata i Ura iz juna 2018. godine, budu prihvaćeni.

– ako se definiše implementacija svih, a ne samo nekih preporuka OEBS/ODIHR povodom parlamentarnih izbora 2016. godine i predsjedničkih izbora 2018. godine, saglasno važećem Ustavu Crne Gore, u cilju povećanja transparentnosti i profesionalizma institucija koje su uključene u izborni proces (posebno Državne izborne komisije i Agencije za sprječavanje korupcije)”.

– ako se predvidi osnivanje nezavisnog tijela/odbora za nadzor nad dosljednom primjenom usvojenih zakona  i podzakonskih akata te ostvarivanja prava i sloboda učesnika u izbornom procesu; Napomena: ovo rješenje je parlamentarna većina uklonila iz Briselskog plana.

–  ako se definiše rješenje da odbor odobrava i predlaže predlog zakona o nacionalnom javnonom emiteru RTCG uključujući izmjene načina izbora Savjeta RTCG u Skupštini CG, kao i pravno rješenje koje će omogućiti izbor novog Savjeta RTCG odmah nakon usvajanja novog zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i televizija Crne Gore; Napomena: Aktuelni odbor je imao pravo samo da razmatra Nacrte koje utvrdi Vlada. Takođe, aktulnim rješenjem je bilo predviđeno da se novi savjet RTCG ne bira odmah, već u nekom primjerenom roku, što znači da bi aktuelni partijski savjet nastavio da upravlja RTCG do kraja izbora.

– ako se definiše rješenje da odbor odobrava i predlaže predloge zakona o medijima uz analizu seta medijskih zakona, sa eventualnim izmjenam i dopunima; Napomena: Aktuelni odbor je imao pravo samo da razmatra Nacrt kojeg utvrdi Vlada.

– ako odbor definiše rješenje u onim slučajevima u kojima se princip konsenzualnog odlučivanja ne može postići, a postoji podrška članova Odbora koja garantuje postizanje  tročetvrtinske većine u Odboru (11 od 14 članova Odbora), takav predlog može biti utvrđen bez obzira na nepostojanje konsenzusa; Napomena: Aktuelno rješenje je omogućavalo da čak samo 7 od 14 članova Odbora može predložiti izborno zakonodavstvo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.