Odšteta od 20 do 200€ zbog nestanka struje
Ilustracija

Odšteta od 20 do 200€ zbog nestanka struje

Početak primjene finansijskih nadoknada koje će sljedovati kupce električne energije u slučaju nestanka struje, predviđen je za avgust i tada počinjemo sa primjenom pravila koja su već na našem sajtu, saopštio je predsjednik Odbora direktora Regulatorne agencije za energetku (RAE) Branislav Prelević.

On je u parlamentu kazao da će se kompenzacije kretati od 20 do 200 eura zavisno od stepena ugroženosti i naponskog nivoa na kojem se potrošač nalazi.

"Osim što se radilo na proširenju mreže, radi se i na kvalitetu čime su se stekle okolnosti da regulator pripremi pravila kojima će finansijski da penališe ili sankcioniše mrežne djelatnosti u korist potrošača u slučaju nedobijajanja kvalitetne usluge", kazao je Prelević u odgovoru poslaniku SD Borisu Mugoši, prenose Dnevne novine.

Agencija je, kako je dodao, ispunila zakonsku obavezu i 2017. donijela Pravila o minimumu kvaliteta isporuke snabdijevanja električnom energijom.

"Ta pravila definišu kriterijume koji se odnose na kvalitet usluge prenosnog i distributivnog sistema kao i snabdjevača električnom energijom, poput maksimalnog trajanja prekida isporuke struje, roka za najavu planiranog prekida, roka za izdavanje saglasnosti za priključenje, za ponovno priključenje, obilazak mjernog mjesta i minimum standarda po pitanju otklanjanja odstupanja od napona", naveo je predsjednik Odbora RAE.

Prelević je u parlamentu predstavio Finansijski izvještaj sa izvještajem o radu RAE za prošlu godinu i tom prilikom ukazao da su prihodi Agencije u prošloj godini za 101.000 veći od planiranih, dok su troškovi niži za oko 256.000 eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.