Desetogodišnja djevojčica iz Pakistana osvojila planinski vrh viši od 7000 metara
Foto: Facebok

Desetogodišnja djevojčica iz Pakistana osvojila planinski vrh viši od 7000 metara

Selena Kavaja, desetogodišnjakinja iz Pakistana, osvojila je planinu Spantik na sjeveru zemlje, postavši najmlađa osoba koja je se popela na planinski vrh viši od 7.000 metara.

Planina Spantik, poznata kao Zlatni vrh, nalazi se u regionu Gilgit-Baltistan, području gdje postoji pet planinskih vrhova viših od 8.000 metara nadmorske visine.

Selena Kavaja, desetogodišnjakinja iz Pakistana, poznata kao planinska princeza, uspješno je osvojila vrh Spantika. Time je postala najmlađa planinarka koja je osvojila vrh viši od 7.000 metara nadmorske visine, saopštila je pakistanska vlada.

Djevojčica, koja je rođena u Abotabadu, gradu u sjeverozapadnoj provinciji Khibe Pakhtunkhava, Zlatni vrh je osvojila 17. jula, zajedno s ocem Jusafom Kavajom, poznatim planinarem.

"Presrećna je zbog svog uspjeha, ali mislim da će biti još srećnija kada se vrati u Abotabad, gdje su u toku pripreme za njen doček", rekao je Selenin otac.

Jusaf tvrdi da se Selena trenutno suočava s takozvanom visinskom bolešću, odnosno simptomima koji se javljaju pri boravku na visokoj nadmorskoj visini.

"Vrijeme je bilo odlično, a Selena je tokom uspona bila zdrava i puna energije. Selena i ja smo izuzetno zadovoljni i srećni zbog uspona, jer ne samo da je oborila svjetski rekord, već su svi putevi za njeno osvajanje vrhova viših od 8.000 metara sada otvoreni", rekao je Jusaf.

Dodao je da sa djevojčicom planira da osvoji Broad Peak od 8.051 metara, 12. po visini planinu u svijetu, prije nego što pokuša da se popne na najviši svjetski vrh Mont Everest (8.848) u maju 2020. godine.

Tvrdi da su jedina prepreka na tom putu finansijska sredstva, budući da ne mogu da pokriju troškove narednog putovanja.

Pakistanska planinska princeza je u februaru prošle godine postala najmlađa osoba koja je osvojila Kuz Sar, planinu na sjeveru Pakistana visoku 5.765 metara.

Nakon toga uspješno je došla do vrha planine Minglig Sar (6.050 metara nadmorske visine) i Vijo Sar (6.150 metara).

"Za Selenu, kojoj je cilj bio da dođe do vrha od 7.000 metara, samo je nebo granica", zaključio je Jusaf Kavaja.

Anadolija/N1

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.