Organizovan Osmi tradicionalni uspon u NP Prokletije Hamdovom stazom

Prokletijski vrhovi privlače brojne planinare i ljubitelje prirode

Organizovan Osmi tradicionalni uspon u NP Prokletije Hamdovom stazom

Prokletijski vrhovi iz godine u godinu privlače sve veći broj planinara i ljubitelja prirode, navode iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

Tako je bilo i u subotu, 27.jula kada je uspješno organizovan osmi tradicionalni planinarski uspon Hamdovom stazom pod motom „Druženjem protiv zaborava“, u organizaciji NP Prokletije, Planinarskog društva Karanfil iz Gusinja i porodice Hamdije Čekića.

"Jedna od najposjećenijih staza na Prokletijama, Hamdova staza, dužine oko 12 kilometara, predstavlja tradicionalni planinarski pohod međunarodnog karaktera koji se organizuje posljednjeg vikenda u julu. Uspon na tri vrha: Popadija 2.057, Talijanka 2.056 i Volušnica na 1.876 metara nadmorske visine, smatra se da nije tehnički zahtijevan, jer su vrhovi pristupačni i planinarima sa slabijom kondicijom. Sa vrha Popadija se pruža veličanstven pogled na obližnje Karanfile, a onda dalje na masiv Prokletija sa svim najvišim vrhovima. Od Popadije do Volušnice ima oko 1.800 metara hoda grebenom koje je moguće preći za oko sat vremena", navode iz NPCG.

NPProkletijeArhivaNPCG

Druženje učesnika skupa započelo je kako se navodi u saopštenju u petak poslijepodne, kod planinarskog doma Karanfil u Grebajama uz tradicionalno nalaganje logorske vatre, da bi se nastavilo sutradan usponom na tri prokletijska vrha. Organizatori skupa ocijenili su da je uspon bio odličan i da je okupio veliki broj planinara i ljubitelja prirode.

Uspon „Hamdovom stazom“ se organizuje od 2012. godine pod motom „Druženjem protiv zaborava“, u znak sjećanja na Hamdiju Hamda Čekića, koji je bio istaknuti član Planinarskog kluba „Karanfili“ iz Gusinja. 

"Reljef Prokletija je razuđen i fascinira visovima, klisurama, strmim padinama, riječnim dolinama alpskog tipa i brojnim vrhovima preko 2.000 metara nadmorske visine. Na prostoru Prokletija brojne su prirodne šumske zajednice lišćara i četinara, Park krase vodotoci, izvori pitke i mineralne vode, rječice i lednička jezera među kojima se ljepotom izdvaja Hridsko jezero", navode iz NPCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.