Pronašao i vratio  torbu sa 75.000 eura, vlasnici mu ni kafu nisu platili
Pošteni nalazač, foto:Nezavisne

Pronašao i vratio torbu sa 75.000 eura, vlasnici mu ni kafu nisu platili

Ni pomišljao nisam da zadržim pronađeni novac, ističe sedamdesetogodišnji Hasan Alić zvani Ramiz iz naselja Mahala, opština Osmaci, koji je u Kalesiji, BIH, pronašao i vratio 75.000 eura, nakon čega mu vlasnici te vrtoglave svote, kako priznaje, ni kafu nisu platili.

Ovaj penzioner je, kako je naveo u izjavi za banjalučke Nezavisne novine, u Kalesiju prije nekoliko dana išao sa suprugom, te je došao na parking lokalnog hotela da bi parkirao vozilo na lokaciji gdje to i inače radi.

"Kada sam došao na parking, vidio sam plavu tašnu. Nijednog auta nije bilo, niti čovjeka. Žena mi je povikala: 'Šta je to? Ne uzimaj!' Ja sam tašnu uzeo... Rajsferšlus je bio otvoren, zavirio sam, te vidio žuti novčanik, ali i taj novac u tašni", kaže Alić za "Nezavisne".

Dodaje da je potom odlučio da torbu preda šefu hotela, dok je on otišao u policiju, da slučaj prijavi.

"Kada sam stigao u policiju, pitali su me o čemu se radi. Ja sam im rekao da sam našao torbu sa novcem. Kada su me pitali gdje mi je, odgovorio sam da sam je predao tom čovjeku u hotelu. Policajac je sa mnom otišao do hotela, a kada smo prišli, izletio je pred nas onaj čovjek kojem sam torbu dao. On nam je rekao da su bili čovjek i žena i da im je novac predao, te da žele da ostanu anonimni", kaže Alić.

Nakon svega, po njegovim riječima, vlasnici ga nisu počastili, iako im je vratio 75.000 eura, u apoenima od po 50 eura.

"Ni ta žena ni čovjek nisu došli da kažu hajde da popijemo kafu", naglašava Alić.

Ovaj poštenjačina nakon svega kaže da mu tuđe pare ne trebaju.

"Ja sam njemački penzioner, radio sam u Njemačkoj 45 godina, kao i moja supruga", ističe Alić.

Po njegovim riječima, vlasnik izgubljenog novca je inače iz okoline Zvornika, a sada živi u okolini Kalesije.

"Taj čovjek i žena rade u Sloveniji, a došli su tog dana u Kalesiju da kupe stan. Bilo je sparno, i kada je žena izašla iz auta, spustila je torbu da se obriše. Otišli su u prodavnicu i izgleda zaboravili taj novac. Kad je trebalo da plate, shvatili su da nema para. Žena je izašla vani i počela da vrišti. To je čuo onaj čovjek kojem sam novac predao i rekao joj: 'Nemoj plakati, evo para.' Oni su uzeli tašnu i otišli", ističe Alić.

Već danima brojni prijatelji i poznanici ga zovu, te mu čestitaju na poštenju koje je iskazao.

"Govore mi: 'Svaka ti čast.' Ima i onih koji kažu da je trebalo to da stavim u gepek i uzmem. Ja na to nisam pomišljao. Tuđi novac ne bih zadržao", napominje Alić u izjavi za "Nezavisne".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.