DIK sa novim imenom, više neće biti partijski, već profesionalni organ

DIK sa novim imenom, više neće biti partijski, već profesionalni organ

Državna izborna komisija (DIK) više neće biti partijski, već profesionalni organ i zvaće se Centralna izborna komisija (CIK) ukoliko budu usvojeni izborni zakoni koje će, kako je najavljeno, Demokratska partija socijalista (DPS) predstaviti na konferenciji za medije ove sedmice.

Prema saznanjima Vijesti,  radne grupe u okviru Odbora za reformu izbornih i drugih zakona prihvatile su predloge da u DIK-u glavnu riječ više ne vode partijski ljudi, već profesionalci za koje će biti precizno propisani stroži uslovi po kojima će moći da budu izabrani u taj organ.

U predlogu zakona naći će se odredba koja će omogućiti individualne kandidature na izborima, što iz Evropske unije (EU) i civilnog sektora već duže vrijeme traže.

Novina će, ukoliko se za podršku predlozima zakona nađe potrebna većina u parlamentu, biti i to da će se potpisi podrške za kandidaturu na izborima ovjeravati na sudu, ali će za kandidovanje biti potrebno znatno manje prikupljenih potpisa.

Važeći zakon propisuje da izborna lista odbornika, odnosno poslanika, može biti utvrđena ako je svojim potpisima podrži najmanje 0,8 odsto birača u izbornoj jedinici.

Kako Vijesti saznaju, u predlozima koje će poslanici DPS-a predstaviti, nije predviđeno kriminalizovanje nezakonitog finansiranja partija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.