Crna Gora na 45. mjestu rang liste inovacija
Foto: Ilustracija

Globalni indeks

Crna Gora na 45. mjestu rang liste inovacija

Crna Gora nalazi se na 45. mjestu rang liste inovacija, a najinovativnija država na svijetu je Švajcarska, pokazao je Globalni indeks inovacija.

Hrvatska je na toj rang listi zauzela 44, Sjeverna Makedonija 59, Bosna i Hercegovina 76. i Albanija 83. mjesto.

Srbija je, u odnosu na prethodnu godinu, skočila za dvije pozicije i sada se nalazi na 55. mjestu, prenosi B92.

Ovogodišnjim indeksom inovacija, kojim se mjeri stanje inovacija u svijetu, obuhvaćeno je 129 država, prenosi MINA.

Za pozicioniranje, autori izvještaja ocjenjuju institucije, ljudski kapital i istraživanje, infrastrukturu, tržište, biznis, znanje, tehnologiju i kreativni učinak posmatranih zemalja.

U vrhu su, poslije Švajcarske, Švedska i Sjedinjene Američke Države.

Kina, koja je zauzela 14. mjesto, jedina je država srednje visokog dohotka koja se nalazi u 20 najinovativnijih, dok je Indija, koja se na rang listi nalazi na 52. mjestu, zapažena kao zemlja koja od 2011. godine zadržava prvo mjesto među državama Centralne i Južne Azije.

Prema opštim zaključcima izvještaja, svijet je zahvaćen ekonomskim usporavanjem srednjeg intenziteta usljed oslabljenog ekonomskog rasta, rekordno niskog rasta produktivnosti i ekonomske neizvjesnosti.

Sa druge strane, svijet obiluje inovacijama, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju.

I u jednim i u drugim, inovacije su viđene kao sredstvo za postizanje ekonomskog i društvenog razvoja i sve više postaju prihvaćene kao značajne i izvan okvira tehnologije.

Registrovanje patenata i ulaganje u istraživanje i razvoj takođe doživljavaju procvat.

Sa druge strane, javljaju se nove prepreke koje bi mogle da ugroze ovaj pozitivan trend.

Usporen ekonomski rast mogao bi biti nastavljen, a na to ukazuju dvije stvari - ulaganja u istraživanje i razvoj u ekonomski razvijenijim zemljama se ne povećavaju ili bilježe slab rast, i sve više protekcionizma je usmjereno na tehnološke sektore i dijeljenje znanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.