Skulptorsko umijeće crnogorskih vajara važan umjetnički i stvaralački resurs
Foto: Ministarstvo kulture

Bogdanović i Yang

Skulptorsko umijeće crnogorskih vajara važan umjetnički i stvaralački resurs

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se sa generalnim sekretarom Internacionalne asocijacije Saveza simpozijuma skulpture (ISSA) Liu Yangom i izvršnim članom ISSA, crnogorskim vajarom Lukom Radojevićem, koji je ujedno i umjetnički direktor Likovne kolonije “Berane 2019”.

Tokom susreta, Bogdanović naglasio je kako kolonija u Beranama predstavlja primjer manifestacije koja ujedno afirmiše i sjever naše države, pri čemu ona istovremeno ima značaj i sa aspekta uspostavljanja međunarodne saradnje u kulturi.

Yang je izrazio zadovoljstvo što boravi u Crnoj Gori, inicirajući pritom mogućnost saradnje putem uključivanja Crne Gore u Internacionalnu asocijaciju Savez simpozijuma skulpture (ISSA).

Yang je i osnivač pomenute asocijacije, koja danas okuplja 400 članova iz 80 država, a radom podstiče globalnu razmjenu umjetničkih praksi i znanja iz oblasti vajarstva, organizuje stručna istraživanja, izložbe i produkciju radova.

Radojević, jedan od naših najpoznatijih umjetnika čije skulpture danas krase mnoge evropske gradove, kao učesnik kolonije i član ISSA, iskazao je zadovoljstvo razumijevanjem Ministarstva kulture za uspostavljanje saradnje u ovoj oblasti kulture i podrškom koja se obezbjeđuje crnogorskim umjetnicima da se i na taj način upoznaju sa internacionalnim dostignućima u oblasti likovne umjetnosti.

Izrazio je, takođe, ličnu spremnost da svojim iskustvom doprinese daljem unapređivanju rada kolonije i povezivanju umjetnika.

Tokom razgovora, Bogdanović je istakao značaj ovog vida umjetničkog djelovanja, koji ne samo da doprinosi sticanju novih umjetničkih iskustava i uspostavljanju veza među stvaraocima iz različitih krajeva svijeta, već na dostojan način promoviše Crnu Goru kao kulturnu, ali i kao turističku destinaciju.

Upoznao je sagovornike sa aktuelnim projektima i planovima koje Ministarstvo implementira na međunarodnom polju, a kada je u pitanju saradnja sa ISSA - preporučio je komunikaciju sa Simpozijumom skulpture u Danilovgradu, koji od ove godine ima status manifestacije od posebnog značaja za kulturu, što je još jedan pokazatelj da je i kod nas skulptorsko umijeće prepoznato kao važan umjetnički i stvaralački resurs.

Na kraju razgovora, Yang uručio je Bogdanoviću počasni sertifikat, kojim je on postao počasni član Internacionalne asocijacije Saveza simpozijuma skulpture (ISSA).
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.