Najljepši prirodni bazen na svijetu:
Foto: Instagram

Najljepši prirodni bazen na svijetu: "Pećina poezije" krije ljubavnu priču (FOTO)

Veliki je broj mjesta na svijetu koja svojom ljepotom ostavljaju bez daha. Mnoga mjesta koja se nalaze na moru sama po sebi su lijepa, što zbog svog geografskog položaja i činjenice da su na moru, što zbog nevjerovatne ljepote koju pružaju posjetiocima.

Jedno od takvih mjesta je i prelijep prirodni bazen na italijanskoj obali. 

Pećina poezije, kako se zove ovaj bazen ili na italijanskom "Grotta della Poesia", prirodni je bazen smješten u selu Roca Vecchiji, na jadranskoj obali između gradova Leće i Otranta, a nalazi se unutar većeg arheološkog nalazišta.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Oko kilometar od glavne, nalazi se i druga, manja Pećina poezije. Obije pećine imaju tunele koji vode direktno do mora, do kojeg može da se dođe plivanjem ili malim brodom.

Turiste osvaja šarmantna eliptična forma ponora većeg bazena, širokog oko 30 metara, a idealna je i za skakanje sa litice sa pet metara visine, što privlači brojne turiste.

Ime bazena potiče iz priče prema kojoj je jednom davno postojala princeza koja je voljela da pliva ​​u bistroj vodi pećine tako da su mnogi pjesnici dolazili tamo i posvećivali joj svoje pjesme.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.