Večeras nevrijeme, crveni i narandžasti meteoalarm, moguće vremenske nepogode
Foto: RTCG

Vremenska prognoza

Večeras nevrijeme, crveni i narandžasti meteoalarm, moguće vremenske nepogode

Krajem dana i tokom noći očekuje se nevrijeme, biće na snazi narandžasti ili srednji nivo upozorenja, a u centralnim i primorskim krajecima velika vjerovatnoća za ponegdje i crveni meteoalarm, saopštio je za Portal RTCG, meteorolog Dragan Burić.

Naime, prema riječima Burića bićemo pod uticajem prizemnog ciklona sa centrom iznad Sjevernog Jadrana i južne struje u sklopu visinske baričke doline koja se pruža sa sjeverozapada u pravcu Jadranskog mora. U ovakvim sinoptičkim uslovima moguće se lokalno vremenske nepogode.

"Jedan od indikatora koji upućuje na potencijalo jako nevrijeme je tzv. refleksija nestabilnosti. Dakle, na osnovu analize sinoptičke kompozitne karte, koja pokazuje maksimalnu refleksiju kumulonimbusne nestabilnosti, za nedjelju krajem dana, a slično će biti i tokom noći između nedjelje i ponedjeljka, u primorskom i centralnom dijelu Crne Gore očekuje se refleksivnost veća od 45 dBZ (decibela), a to implicara na mogućnost opasnih meteoroloških pojava, u vidu lokalno kratkotrajno jačih pljuskova kiše, moguća je i pojava grada, zatim jača električnih pražnjenja iz oblaka (grmljavinski procesi) i olujni udari vjetra", kazao je Burić za RTCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.