Auto put najveći razvojni zamajac sjevernih mjesnih zajednica Podgorice

Vuković razgovarao sa građanima Bioča, Pelevog brijega, Brskuta, Lijeve rijeke i Trmanja

Auto put najveći razvojni zamajac sjevernih mjesnih zajednica Podgorice

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković razgovarao je juče sa građanima Bioča, Pelevog brijega, Brskuta, Lijeve rijeke i Trmanja čime je završen prvi ciklus obilaska svih mjesnih zajednica na teritoriji Podgorice.

On je tom prilikom saopštio prioritrne aktivnosti gradske uprave na prostoru sjevernih mjesnih zajednica Podgorice koje će doprinijeti povećanju kvaliteta života mještana tog područja i dodao da je ambicija uprave Glavnog grada da makar jednom godišnje obilazi sve mjesne zajednice, a da u međuvrenu radi na realizaciji dogovorenih aktivnosti, ali i potreba očekivanja građana u svim djelovima Podgorice.

„Projekat izgradnje prve dionice auto puta Bar-Boljare je nešto što će trajno promijeniti lice Crne Gore i doprinijeti društvenom i ekonomskom razvoju naše države, ali će to istovremeno značiti i mnogo bolji život za sve ljude koji gravitiraju auto putu pod pretpostavkom da se na adekvatan način iskoriste potencijali tog projekta“, istako je gradonačelnik.

On je naglasio da su prioriteti na području Bioča, Pelevog brijega, Brskuta, Lijeve Rijeke i Trmanja unapređnje putne infrastrukture, kvalitetnije vodosbadijevnje i napajanje električnom energijom.

„Auto put je važan ne samo kao buduća brza saobraćajna veza, već i kao potencijal za rješavanje problema vodosbabdijevanja, jer će se njegovom izgradnjom dobiti i nova vodovoda mreža kojom se trajno rješava problem adekvatnog snabdijevanja vodom ovih krajeva“ ocijenio je gradonačelnik.

11of191030x687

Vuković je istakao da auto put rješava i problem kvalitetnog snabdijevanja navedenih krajeva električnom energijom i saopštio da će Glavni grad u partnestvu sa CEDIS – om, koji je opredijelio 80 miliona za unapređenje stanja infrastrukture, prije svega niskonaponske mreže,  sagledati prioritete i u tom dijelu i iskoristiti taj potrncijel kako bi se riješili problemi te vrste i u ovom dijelu grada.

„Pitanje petlje Veruša je posebno bitno za građane Pelevog brijega, jer oni gledaju kako da se najlakše povežu sa auto putem i ako se to uradi kako treba bićete 20-ak min od grada, tako da ćemo uvažiti apsolutno sve sugestije građana i uputiti ih na razmatranje nadležnim adresama kako bi se i to pitanje riješilo na najbolji i najfunkcionalniji način“ saopštio je Vukoivć.

Gradonačelnik je naglasio da će gradska uprva u saradnji sa Vladom i preduzećem „Monteput“ u narednom periodu preduzeti konkretne mjere kada je u pitanju saniranje nekih negativnih posljedica izgranje auto puta na koje sugerišu mještani sela koja gravitiraju auto putu.

„Naša je pretpostavka da oni koji rade taj posao moraju sve vratiti u prvobitno stanje, ili čak i da unaprijede zatečeno stanje stvari, tako da će se Glavni grad maksimalno angažovati u tom dijelu zbog čega su nam jako su važne sugestije građana kako bismo pripremili izvještaj za Vladu i kineskog partnera i ukazali na određene probleme u infrastrukturi“, istakao je Vuković.

On se tom priliko zahvalio mještanima Pelevog brijega, koji žive neposredno uz trasu auto puta na strpljenju, dodajući da će najveća satisfakcija biti stvaranje svih preduslova za kvalitetan život u ovom dijelu Podgorice nakon njegovog skorog završetka.

Vuković je ocijenio i da u narednom periodu treba raditi na unaprjeđenju stanja na putu od Bioča prema Lijevoj rijeci, naglašavajući da je Glavni grad nedavnio u saradnji sa kompanijom Bemax asfaltirao 2 km na tom putnom pravcu,  ali da ima još problematičnih dionica na toj trasi i da je Glavni gard spreman da se u skladu sa svojim nadležnostima maksimalno angažuje na tom poslu, jer taj put ostaje važna regionalna veza sa Podgoricom i nakon izgradnje auto puta.

„Vrlo brzo ćemo krenuti u sanaciju klizišta u Opasanici i putnog pravaca Han – Opasanica u dužini od 6 km. Uprava javnih radova je preuzela obaveu da finansira taj projekat u vrijednosti 430.000 eura, a Glavni grad je pripremio teren i finasirao usvajanje Glavnog projekta, tako da ako se stvari budu odvijale po planu realno je da do kraja godine i taj problem koji je dugo opterećivao građane bude trajno riješen“ ocijenio je gradonačelnik dodajući da će se ove godine krenuti i u sanaciju puta prema Brskutu u dužini od 8 km.

On je mještanima saopštio i da su za Regionalni park Komovi stvorene sve pretpostavke da uprvni odbor i organi te insttiucije počnu da rade u punom kapacitetu i da gradska uprava ima velika očekivanja od tog društva u narednom periodu uzimajući u obzir potencijele ovog kraja i opredjeljenje Glavnog grada da se kroz adekvatan zakonski okvir na sistemski način uredi ekspolatacija prirodnih bogatstava i sa tog područja.

 Vuković je zajedno sa direktorom Dječijeg saveza Podgorice Aleksandrom Miloševićem posjedio odmaralište na Veruši i tom prilikom izrazio zadovoljsto što su u  protekle dvije godine uložena značajna sredstva i što je unaprijeđen kvalitet usluga koje Glavni grad pruža u tom odmaralištu, ali i da gradska uprava ima ambiciozne planove kada je u pitanje valorizacija potencijala Veruše i u turističke svrhe.

Neposredno prije posjete MZ Lijeva rijeka Vuković je položio cvijeće na Spomenik palim borcima svih oslobodilačkih ratova u Ljevoj rijeci, a tokom posjete Trmanju razgovaro je sa mještanima tog područja o mogućnostima sanacije jednog dijela puta prema toj mjesnoj zajednici, kao i o adaptaciji rodne kuće narodnog heroja Veljka Vlahovića i njenom pretvaranju u narodni muzej.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.