Uspješno se realizuje nabavka medicinske opreme vrijedne pet miliona eura
Hrapović, Foto: PR Centar

Uspješno se realizuje nabavka medicinske opreme vrijedne pet miliona eura

Crnogorski zdravstveni sistem će do kraja godine biti bogatiji za još jedan linearni akcelerator vrijedan 2,2 miliona eura, a Program za rano otkrivanje raka dojke biće proširen na sjeverni i južni dio države.

To je, u intervjuu za PR Centar, najavio ministar zdravlja Kenan Hrapović, ističući da je jačanje tehnoloških kapaciteta zdravstvenih ustanova imprativ Vlade i Ministarstva zdravlja.

“Kontinuiranim ulaganjem u savremenu i sofisticiranu medicinsku opremu, modernizaciju prostornih kapaciteta i edukaciju kadra, Crna Gora primjenjuje najnovija medicinska dostignuća i unapređuje kvalitet i sigurnost zdravstvene zaštite njenih građana”, istakao je Hrapović.

Zahvaljujući podršci države, ali prevashodno, kako je kazao, zalaganju medicinskih radnika, zdravstveni sistem Crne Gore se sve više oslanja na sopstvene snage i kapacitete i manje zavisi od medicinskih centara u drugim državama.

“Podsjećam da je u protekle dvije godine iz Budžeta države nabavljena medicinska oprema vrijednosti 10,9 miliona eura, a dodatnih pet miliona eura za opremu, koji su opredijeljeni Budžetom za ovu godinu, uspješno se realizuju”, kazao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, Klinički centar će do kraja godine pustiti u rad još jedan linearni akcelerator vrijedan 2,2 miliona eura, čime će, uz postojeća dva aparata, biti ispoštovani međunarodni standardi kada je u pitanju liječenje onkoloških pacijenata zračnom terapijom.

“Posjedovaćemo jedan aparat na 200 hiljada stanovnika. Dakle, sa tri linearna akceleratora značajno ćemo poboljšati kvalitet pružanja ovih usluga i smanjiti liste čekanja”, objasnio je Hrapović.

hrapovicpr

Hrapović, foto: PR Centar

On je kazao da je, posljednjih nekoliko godina, napredak hirurške tehnike i načina anestezije doveo do operativnog liječenja pacijenta uz brži oporavak po operaciji, što je, kako je objasnio, omogućilo veći komfor pacijentu za oporavak u kućnoj sredini, ali i povećalo dostupnost zdravstvene zaštite.

“Stoga se, prateći savremene trendove u medicini i odgovarajući na sve veće potrebe građana za zdravstvenom zaštitom, Klinički centar orjentiše ka dnevnim bolnicama i jednodnevnoj hirurgiji u onim oblastima gdje je to moguće”, rekao je Hrapović.

Klinika za urologiju, kako je kazao, je ove godine tehnološki osnažena sa opremom vrijednosti oko 360 hiljada eura koja je, kako je dodao, od izuzetnog značaja za opremanje savremene operacione sale, prevashodno namijenjene za endoskopske procedure, jačanje interventne urologije i uvođenje dnevnih bolnica, ali i unapređenje kvaliteta dijagnostike, kako u svakodnevnom radu Klinike, tako i za potrebe transplantacione medicine. 

“Takođe, Hirurška klinika Kliničkog centra bogatija je za opremu i instrumente za minimalno invazivnu hirurgiju vrijednu oko 174 hiljade eura, koja će se koristiti u digestivnoj i abdominalnoj hirurgiji”, rekao je Hrapović.

On je podsjetio da je prošle godine nabavljen veliki broj najsavremenijih dijagnostičkih uređaja za potrebe zdravstvenih ustanova, počev od magnetne rezonance, CT aparata, ali i visokosofisticiranog angiografskog aparata za potrebe Centra za bolesti srca i krvnih sudova.

“Ove godine Klinički centar će biti bogatiji za još jedan takav aparat, koji će se koristiti za uvođenje novih procedura iz oblasti angiografskih pregleda u kardiologiji i neurologiji”, naveo je Hrapović.

Ove godine će, kako je najavio, biti ispunjeno obećanje dato građanima, kada je u pitanju širenje Programa za rano otkrivanje raka dojke na sjeverni i južni region Crne Gore.

“U toku je tenderski postupak, odnosno vrednovanje ponuda za nabavku tri digitalna mamografa za skrining karcinoma dojke procijenjene vrijednosti 1,2 miliona eura, koji će biti raspoređeni u bolnicama u Nikšiću i Beranama, dok će treći mamograf biti u Kliničkom centru”, rekao je Hrapović.

Stavljanjem u funkciju tih aparata, kako je dodao, ispuniće se potrebni preduslovi za obavljanje programa dijagnostičke i preventivne mamografije u južnim i sjevernim opštinama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.