Brajović i Valeri

Brajović u Monaku

"Doprinos malih evropskih država saradnji i jedinstvu Evrope"

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović boravi u Knjaževini Monako na poziv predsjednika Nacionalnog savjeta Stefana Valerija.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Skupštine, na sastanku sa predsjednikom parlamenta kojem je prisustvovao i predsjednik Odbora za vanjske odnose Žoze Badia, akcentovan je značaj parlamentarne saradnje kako na bilateralnom nivou, tako i u okviru formata malih evropskih država.

Brajović je istakao da saradnju parlamenata koja je već na visokom nivou treba dalje unaprjeđivati novim sadržajima na osnovu Okvirnog sporazuma dvije države potpisanog 2013. godine.

Predsjednik Skupštine bio je gost predsjednika Nacionalnog savjeta na tradicionalnoj dobrotvornoj večeri Crvenog krsta Knjaževine Monako.

Tokom susreta sa domaćinom večeri princom Albertom od Monaka, razmijenjena su mišljenja o saradnji dviju država, čije su ekonomije prevashodno bazirane na turizmu.

Princ Albert od Monaka, koji je nedavno boravio u Crnoj Gori povodom održavanja Igara malih evropskih država, i ovom prilikom je pohvalio izuzetnu organizaciju tog događaja i ponovio snažne impresije o ljepotama i potencijalima naše zemlje.

MVP3

Na sastanku sa ministrom vanjskih poslova i saradnje Knjaževine Monako Žilom Tonelijem, bilo je riječi o važnosti redovnog političkog dijaloga za bolje međusobno razumjevanje i utvrđivanje novih modaliteta saradnje i dalje snaženje prijateljskih odnosa dviju država u oblastima od zajedničkog interesovanja.

Zajednički je ocijenjeno da male evropske države pružaju doprinos saradnji i jedinstvu Evrope. U tom kontekstu predsjednik Brajović je istakao posvećenost Crne Gore daljem jačanju saradnje sa malim uspješnim zemljama, razmjeni iskustava i znanja, posebno u onim oblastima gdje postoje komparativne prednosti.

Tokom svih sastanaka naglašeno je da odlični politički odnosi dvije zemlje predstavljaju osnovu za intenziviniju ekonomsku saradnju.

"Imali smo ove godine u Crnoj Gori organizaciju sportskih igara malih zemalja Evrope, a princ Albert nam je učinio ogromno zadovoljstvo što je prisustvovao i otvaranju, i boravio u Crnoj Gori. Danas smo posebno govorili o iskustvima u funkcionisanju parlamenta Knjaževine Monako i Crne Gore, dogovarali se o intenziviranju naše parlamentarne saradnje i što je veoma važno, dogovarali se o zajedničkom nastupu malih zemalja Evrope u međunarodnim organizacijama. Naši sjajni odnosi, ne samo između Knjaževine Monako i Crne Gore, nego i između ostalih malih evropskih zemalja, pokazuju koliko možemo da doprinesemo ukupnom širenju evropskih vrijednosti i stabilnosti na našem kontinentu. Stoga je vrlo važno da naša saradnja dolazi do punog izražaja. Zaista od srca zahvaljujem gospodinu Stefanu Valeriju na organizaciji ove posjete i na jednom srdačnom i toplom dočeku, i ukupnom ambijentu u kojem je realizovana moja posjeta", kazao je Brajović za državnu televiziju Monaka.

Galavecera

Valeri je rekao sa su se dogovorili da koordiniraju njihove predstavnike koji će se sastajati redovno u cilju razmatranja zajedničkih interesa i njihove zaštite.

"Ja ću posjetiti Crnu Goru 2020. godine sa delegacijom preduzetnika iz Monaka. Crna Gora je jedna prelijepa zemlja i siguran sam da možemo zajedno uraditi korisne stvari na ekonomskom planu tako da ćemo ohrabriti naše investitore da dođu u Crnu Goru i rade na unaprjeđenju ekonomskih veza i saradnje sa privrednicima iz Crne Gore. Osim toga, nadam se da ćemo i mi biti u prilici da 2021. godine u Monaku ugostimo delegaciju crnogorskih preduzetnika", kazao je Valeri.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.