Od turističkih taksi skoro milion i po od počeka godine
ilustracija

Turista 13 odsto više nego lani

Od turističkih taksi skoro milion i po od počeka godine

Kroz naplatu različitih taksi koje se odnose na turizam, u budžet Crne Gore su od početka 2019. do 24. jula pristigla rekordna 1.438.899,03 eura, što je za 18,25 odsto više nego na u istom periodu godine.

U pitanju je zakonski definisan dio ukupnih namjenskih prihoda koji podrazumijevaju uplate kroz članski doprinos, boravišnu taksu za turiste i nautička plovila, te izletničku i turističku taksu.

Kako je za Vikend novine kazala PR Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Nina Vukčević, samo od boravišne takse za isto vrijeme se u državnu kasu slilo 773.976,49 eura, i to je za 19,74 odsto veći iznos. 

Treba istaći da je zakonom definisano da je boravišna taksa obavezna za boravak i domaćih i stranih gostiju.

U turističkim centrima iznosi jedan euro po osobi, dok je za usidrena plovila sa ležajevima između pet i 150 eura. Od ukupnog novca prikupljenog naplatom ovog vida obaveza, samo 20 odsto pripada državi, a 80 je namijenjeno investiranju rada lokalnih turističkih organizacija. Prema tome, ukupno naplaćena boravišna taksa je čak pet puta veća i na osnovu okvirne računice dostiže oko 3,87 miliona eura.

„Prema podacima lokalnih turističkih organizacija koje NTO obrađuje svakog petka, na jučerašnji dan je u našoj zemlji evidentirano 195.955 turista, odnosno 13 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Najviše turista boravi u Budvi, zatim Ulcinju i u Herceg Novom“, kazala je Vukčević za Vikend novine.

Ovim rezultatima svakako možemo biti izuzetno zadovoljni, jer rast broja turista u špicu sezone na godišnjem nivou rijetko biva dvocifren.

Ona je podsjetila da su Aerodromi Crne Gore objavili početkom sedmice kako je broj opsluženih putnika od početka godine dostigao 1.273.559, što je za 100.000 bolji rezultat nego tokom istog perioda u 2018. godini. 

I Poreska uprava se pohvalila da je bruto naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) za prvih pola godine bila veća za 14 miliona eura, odnosno 13 odsto nego u 2018, čime su za deset odsto premašili dosadašnji plan.

Podaci Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) koja prati i poslovanja mobilnih operatora, objavila je da su za prvih šest mjeseci u Crnoj Gori registrovali 2.399.000 korisnika rominga ili 14,99 više u odnosu na godinu ranije.   

Vikend novine

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.