Seksualna zloupotreba djevojčica putem interneta ozbiljna prijetnja za njihov siguran život
Dukaj, foto:PR Centar

Kampanja SOS telefona Nikšić

Seksualna zloupotreba djevojčica putem interneta ozbiljna prijetnja za njihov siguran život

Seksualna eksploatacija i seksualna zloupotreba djevojčica putem interneta ozbiljna su prijetnja za njihov siguran život u Crnoj Gori, zbog čega im je važno dati informacije i konkretna ponašajna uputstva za samozaštitu ili zaštitu drugih koji su u potrebi.

To je ocijenila predstavnica SOS telefona Nikšić, Leonora Dukaj, povodom kampanje koju sprovodi ta organizacija, u partnerstvu sa Fondacijom Terre des hommes i Odjeljenjem za borbu protiv trgovine ljudima Vlade Crne Gore.

„Vjerujemo da je seksualna eksploatacija i seksualna zloupotreba djevojčica putem interneta ozbiljna prijetnja za siguran život djevojčica u Crnoj Gori. Dok mladi masovno koriste online komunikaciju, on line seks nasilje, i zloupotrebe, nažalost, masovno uzimaju maha“, kazala je Dukaj u izjavi za PR Centar.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori ne postoje lako dostupna uputstva za mlade kako da sigurno koriste on line aplikacije ili kako da budu sigurni u on line prostoru, šta da urade ako im se desi on line “napad”. 

„Naša procjena, koja potiče iz rada sa našom ciljnom grupom (žene i djeca) je da je zabrinjavajuće velik broj mladih koja su imala negativno iskustvo u on line komunikaciji. Veliki broj žrtava od straha ne traže pomoć i na taj način nastavljaju da budu žrtve seksualne ekspolatacije ili trgovine ljudima“, rekla je Dukaj. 

Kako je pojasnila, to se dešava sa razlogom što im nije pružena adekvatna podrška i prava sigurnost za prijavu, navodeći i da često nijesu informisane o tome kako da se ponašaju i reaguju po ovom pitanju.

„Društvene mreže su prostor koji je slabo kontrolisan od strane nadležnih službi. Nedostaje specijalizovano znanje za to, stručnjaci i sredstva za tu vrstu zaštite. Posljedično, veliki broj djevojčica je izložen on line nasilju i zloupotrebi, a nemaju kome da se obrate, niti mogu da računaju na učinkovitu zaštitu“, ocijenila je Dukaj.
Ona smatra da je sve to razlog zašto trafikanti koriste on-line prostor za identifikaciju, vrbovanje i zloupotrebu djevojčica. 

„Stoga smatramo da je važno da djevojčicama damo informacije i/ili znanje, te konkretna ponašajna uputstva, vodič , za samozaštitu ili zaštitu drugih koji su u potrebi Kampanja je jedna od strategija usmjerena na djevojčice koje mogu postati ili su bile žrtve sex online nasilja/uznemiravanja i zloupotrebe“, istakla je Dukaj.

Ona je pojasnila da su djevojčice primarna ciljna grupa SOS telefona Nikšić, ističući da je seksualno nasilje i uznemiravanje jedan od najbrutalnih oblika rodno zasnovanog nasilja koje je masovno usmjereno protiv djevojčica zbog njihovog pola.

Govoreći o ciljevima kampanje, Dukaj je kazala da je cilj pružiti potencijalnim žrtvama, žrtvama i široj javnosti konkretne ponašajne instrukcije. 

„Jasne, javne i transparentne ponašajne instrukcije će edukovati ciljnu grupu kako da izbjegavaju slične situacije i na koji način da reaguju. Vjerujemo da je komunikacija o ponašanju najbolji način izazivanja željene promjene“, navela je Dukaj.

PR Centar

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.