Najveći dio državnog duga sa kamatom manjom od 4%
ilustracija

Ministarstvo finansija

Najveći dio državnog duga sa kamatom manjom od 4%

Najveći dio državnog duga je sa kamatom manjom od četiri odsto, rečeno je Pobjedi u Ministarstvu finansija.

Po toj godišnjoj kamati se otplaćuje 2,59 milijardi od ukupnog duga koji iznosi 3,27 milijardi eura, odnosno 70,7 odsto BDP. Dug od 592 miliona ima kamatu između četiri i sedam odsto.

"Sa kamatnom stopom od pet do 5,99 odsto godišnje imamo 566,6 miliona eura duga. Pod kamatom od četiri do 4,99 odsto je 13,2 miliona, a sa najvećom kamatom od šest do sedam odsto je nešto više od 12 miliona eura", saopštili su Pobjedi iz ovog resora.

Iz Ministarstva podsjećaju da se izvještaj o javnom dugu priprema jednom godišnje i da se ovi podaci odnose na posljednje objavljene na kraju prvog kvartala 2019. godine, koji ne uključuju podatke o dugu lokalne samouprave. U aprilu 2018, kako podsjećaju, došlo je do emisije obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 500 miliona eura; sa rokom dospijeća od sedam godina i kamatnom stopom u iznosu od 3,375 odsto.

"Pomenute euroobveznice iskorišćene su za refinansiranje dijela obveznica koje dospijevaju u 2019. 2020. i 2021. godini, sa kamatnim stopama od 5,375, 3,875 i 5,75 odsto respektivno, u iznosu od 362,3 miliona eura", kazali su podgoričkom listu iz Ministarstva finansija. U maju ove godine izvršena je redovna otplata obveznica emitovanih na međunarodnom tržištu 2015. godine, u iznosu od 169,1 milion eura.

"Takođe, u 2020. dospijeva otplata obveznica emitovanih na međunarodnom tržištu 2015. godine, u iznosu od 321,1 milion eura. Osim navedenog, nije predviđeno refinansiranje duga sa visokim kamatnim stopama, već će se vršiti redovna otplata u skladu sa dinamikom dospijeća", pojasnili su iz Ministarstva.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.